Det betaler sig en gang
imellem at bage en større portion brød, boller eller kager og lægge lidt i fryseren.
Næsten alt bagværk kan fryses - også rå gærdej!
Halvbagte rundstykker
20-25 stykker. Tilberedningstid:
20-25 min. Hævetid: 1 time og 15 min.
# Ingredienser:
8½ dl (ca. 500 g)
hvedemel
eller:
4 dl (250 g)
hvedemel og
5 dl (275 g) grahamsmel
1 tsk salt
3-3½ dl mælk
1 spsk smør
25 g gær (½ pakke)
* Tilberedning:
1. Bland mel og salt
i en skål.
Varm mælken til den
er lunken og smelt smørret i den.
Opløs gæren i den lunkne
mælk.
2. Rør
mælkeblandingen ind i melet og ælt dejen godt til den er blank og glat.
Lad dejen hæve til dobbelt
størrelse.
3. Del dejen i lige
store stykker.
Form dem til rundstykker.
4. Skær et kryds i
rundstykkerne med en skarp kniv, pensl dem
med vand og drys evt. med birkes eller sesamfrø.
Lad dem efterhæve i
15 min.
5. Bag rundstykkerne
på mellemste rille i ovnen til de lige akkurat har fået farve.
Lad dem afkøle på en
bagerist.
Pak dem i plastposer
og læg dem i fryseren.
6. Når rundstykkerne
skal bruges, bages de i ca. 5 min ved 250 °C.
Variation:
Bondeboller: Del
hver portion dej (til 1 stk.) i 1/3 og 2/3.
Tril begge dele til
kugler.
Den lille lægges
oven på den store.
Pres skaftet af en
træslev igennem midten af de to kugler.
Drys med mel. Bag
som ovenfor.
Tips
Når man vil nedfryse
kager og andet fint bagværk, er der visse grundregler, man bør skrive sig bag
øret: Det er bedst kun at fryse selve bagværket. Fyldet vil næsten altid gøre kagen
»våd« under optøningen. Mange typer creme skiller, når de fryses ned og optøs igen.
Flødeskumsfyld er helt uegnet- og glasur bliver tynd. Selv frugt og syltetøj
kan give problemer.
Undtagelsen er, hvis man bager fyldet ind i kagen - fx horn med cremefyld eller
dobbelte tærter med frugtfyld.
Lagkager og roulader smager altid bedst, hvis de lægges sammen ca. ½ time, før
de skal spises. (Husk at rulle rouladen sammen - uden fyld - inden den fryses
ned). Medaljer, linsebunde og tærtebunde har også bedst af at blive fyldt i sidste
øjeblik. Evt. kan man fylde den godt afdryppede frugt i de bagte bunde og sætte
dem i ovnen, til frugten er lun.
Marengs er ganske uegnet til nedfrysning.
Se alle de bedste opskrifter med Bagværk
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.