Logo

Bakskuld

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bakskuld 

 
Bakskuld er en jysk fiskespecialitet, også kaldet "tørre jyder". Det er saltet, lufttørret, røget fladfisk, oftest rødspætte eller ising. Fisken, som behandlingen gør brun og fast, kan kræve flåning, men ofte er det nok at varme den i smør på panden og servere den med tilbehør, der klæ'r anden røget fisk, fx røræg og spinat.

 
Historien om "Bakskuld". Bakskuld er en specialitet fra Esbjerg og er røget Hjerting Dab, der er flået og stegt i smør og serveret med fuldkornsbrød og smør. Navnet "Bakskuld" går tilbage til, da unge piger plejede at agne fisker-mænds linjer. Dab, som på det tidspunkt ikke var meget værd, blev kastet på en bakke (bak) som betaling for pigerne.

 
Se opskrift med bakskuld 

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

INFO: Bakskuld er en saltet, tørret og røget fladfisk. Den moderne version er koldrøget og dermed mere vandholdig, mens den traditionelle oprindelige version er en meget tør og langtidsholdbar fisk.

Den traditionelle tilberedning af den gammeldags tørre version består i at pakke fisken ind i en avis og lægge i kakkelovnens gløder. Når avisen er væk er fisken klar. Moderne bakskuld tilberedes ved pandestegning i smør.

Det er især ising, der benyttes, men rødspætte og skrubbe kan også benyttes. Bakskuld er især knyttet til Fanø, Esbjerg og Blåvand som en form for egnsret. Den spises på groft rugbrød med fedt, og kaffepunch bør drikkes til. Ising kendes på vestkysten også som dabs, samme ord som benyttes om arten i England.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 13.230 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her