Den mest brugte musling herhjemme er blåmuslingen, Mytilus edulis, også kaldet pælemusling.
Det er en aflang, »trekantet« musling med blåsorte skaller, der spidser til i den ene ende.
Blåmuslinger dyrkes nu om dage på pæle, ris, tovværk eller
lignende, og helst i levende, friskstrømmende vand. Mellem 1 og 4 år gamle
opnår de en spiseværdig størrelse, nemlig 5-7 cm på den længste led.
Det er vigtigt, at friske muslinger lukker tæt. En åben musling
er syg eller død og skal omgående kasseres. Gaber den let og lukker sig ved let
slag mod bordet, er den i reglen i orden. Kasser dog hellere en for meget end
en for lidt.
Færdigdampede muslinger skal derimod være åbne. Her gælder
det at kassere eksemplarer, som lukker tæt efter mødet med varmen. Påfaldende
tunge muslinger bør også kasseres, de er ofte fulde af sand.
Børst havfriske muslinger med en stiv børste under
(rindende) koldt vand. Skrab og hiv tråde og lignende fra. Istandgjorte
muslinger skal ikke lægges i vand, så åbner de sig. Og selvom det kun er lidt,
så er det alligevel nok til, at de slipper den kraft ud, der skal komme selve
tilberedningen tilgode.
Læg i stedet muslingerne i en stor skål eller gryde med is i
bunden, hvis der skal renses mange.
Muslinger kan dampes, gratineres, bruges i gratiner og
supper. Kolde er de fine i skaldyrssalater (cocktails) og som garniture til
fiskeretter.
Blåmuslinger har højsæson i vinterhalvåret.
De fryses bedst uden skal i kogelage; holdbarhed: 3-4
måneder.
*
Sådan istandgøres blåmuslinger:
1. Det er vigtigt, at friske muslinger lukker tæt. En åben
musling er syg eller død og skal kasseres. Gaber muslingen, så prøv med et let
slag mod bordet, så skal muslingen lukke tæt.
2. Børst muslingerne med en stiv børste under rindende,
koldt vand. Skrab og hiv tråde og lignende fra. Kasser tunge eksemplarer.
3. Istandgjorte muslinger skal ikke lægges i vand, så åbner
de sig igen.
Læg dem i stedet i en stor skål med is i bunden, hvis der
skal renses mange.
4. Damp muslingerne under låg ca. 5 minutter.
Ryst gryden
godt med korte mellemrum.
Kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig.
5. Vrid skallen af muslingerne. Fjern den mørke streng.
6. Fjern den lille sorte »kugle«.
Se de bedste opskrifter med
blåmusling
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------