Den blækhat, der spises, er parykblækhatten, Coprinus comatus. Den helt unge svamp har hoved som et lille glat, brunt æg, men lynhurtigt vokser den sig aflang og klokkeformet med karakteristiske hvide skæl på både
hat og stok. Så skal den plukkes og bruges. Den falder hurtigt, farven skifter,
og i løbet af kort tid er den en tjavset grå tot på en blød fod.
Parykblækhatten vokser mest på marker, i grøftekanter og i
haver, og den vokser flokvis, men ikke i ring. Sæsonen begynder så småt i
august, intensiveres i september og kulminerer i oktober.
Parykblækhatten skal som nævnt tilberedes straks. Skær foden
bort og børst svampen ren. Skær den i tykke skiver og snur dem møre i smør på
panden. Danner de for meget væde, skal den hældes fra. Blækhatten kan også
stuves, fx til ristet brød eller som tilbehør. Den vandige svamp egner sig ikke
til tørring, men tåler frysning.
Parykblækhatten kan, specielt som ung, forveksles med Grå
blækhat, der ikke er nær så god, men som dog kan spises.
Vær opmærksom på, at grå blækhat virker som antabus.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------