Bouquet garni er et bundt af urter, der normalt er bundet
sammen med snor og bruges hovedsageligt til at tilberede suppe og forskellige
gryderetter. Buketten koges sammen med de andre ingredienser, men fjernes inden
brug. Resterende væske i bouquet garni kan vendes ud i skålen.
Bouquet garni er med i mange opskrifter, men der bliver
sjældent gået i dybden med hvad den rent faktisk består af. Bouquet garni
betyder et bundt urter. Der kan derfor være flere forskellige slags urter i.
Den helt klassiske består dog kun af persille, timian og laurbærblade. Den
typiske fejl er at lave den for lille.
# Ingredienser
Lille bundt til 1-2 liter væske
1 lille bundt persille (bundtet af stængler skal være på
tykkelse med en langfinger.)
1 laurbærblad
3 kviste frisk timian eller 1/2 teskefuld tørret.
Bundt til 2-4 liters væske
1 bundt persille (bundtet af stængler skal være på tykkelse
med en tommeltot.)
1 laurbærblad
5 kviste frisk timian eller 1 teskefuld tørret.
Stort bundt til 4 liters væske
1 stort bundt persille (fx en hel potte af dem man køber
friske.)
2 laurbærblade
7 kviste frisk timian eller 1-2 teskefulde tørret.
* Sådan laver du en Bouquet garni:
Ud over grundurterne kan du godt komme andre krydderier i.
Estragon, rosmarin, enebær, appelsinskal etc. Men det er afhængigt af din
opskrift.
Man ser tit i en opskrift at bundtet skal pakkes i en lille
stof pose eller en the-si. Det er ikke nødvendigt hvis det fx er til en fond
som man alligevel skal køre igennem en si.
Til en langtidssimret gryderet er det en fin idé. Køb fx
noget ubleget ostelærred i en stofbutik.
Friske krydderurter er temmelig flygtige, så jo tættere imod
afslutningen af kogetiden du kommer bundtet i retten, jo kraftigere vil
kryddersmagen være. Smid den fx i ½ timer føre retten er færdig.
Se opskrifter med Bouquet garni
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv også Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person,
Børnekokke eller Mad på 30 min.