Islagkage med to slags is, kan pyntes med chokoladeblade.
Columbus var den
første europæer som smagte chokolade. Indianerne bød på en velkomstdrik de
kaldte xocoatl (kakaovand). Den var blandet af ristede kakaofrø kogt med vand
og tilsat majsmel, lidt honning og masser af stærke krydderier, bl.a. spansk
peber. Til stor skuffelse og forundring for indianerne faldt drikken ikke i
smag hos gæsterne. De spyttede den ud i afsky. Drikken blev serveret i bedste
mening. For indianerne var xocoatl en gudedrik.
Kakaobønnerne var så værdifulde at de blev brugt som betalingsmiddel. Cortez
fortæller fra erobringen af Mexico, at flere af kong Montezumas skattekamre var
fulde af kakaobønner. Det var en del af hans opsparing.
Interessen for kakao
blev vakt hos indvandrerne, og de prøvede efter bedste evne at gøre noget
spiseligt ud af det næringsrige råstof.
Ved at tilsætte sukker til kakaomassen, tog det den værste bittersmag. Men der
var langt igen til det, vi forstår ved chokolade.
Gennembruddet kom først i 1600-tallet, da italieneren Carletti bragte de første
kakaobønner til Europa (Firenze).
Italienerne modtog
begejstret det nye produkt og fandt hurtigt frem til et velsmagende resultat:
kakao, honning og vanilje. Dette var den første opskrift på en chokoladedrik.
Spisechokoladen blev
først »opfundet« i det 19. århundrede på baggrund af to opfindelser.
Den ene bestod i at
man pressede fedtet fra kakaobønnerne og ud fra det kunne der så fremstilles
kakaopulver og smør.
Den anden opfindelse
var tilsætning af tørmælk til kakaomassen.
Da Linné skulle indlemme kakaotræet i sin flora, var chokoladen så skattet, at
han døbte træet Theobroma (af theo = gud og broma = spise), altså gudernes
spise.
Sådan laves
chokolade
Først renses
kakaobønnerne for urenheder. Derefter trækkes vandet (ca. 6%) ud af bønnerne og
skallen fjernes (12%). De rensede og afskallede kakaokerner som indeholder ca.
55% kakaosmør males herefter. Dermed frigøres fedtet og kernedelene bliver til
en flydende kakaomasse.
Kakaomassen blandes med sukker og kakaosmør og røres sammen til en masse (til
flødechokolade tilsættes også tørmælk). Massen valses gennem stålvalser, idet
den rives op, for så at blive æltet i flere døgn med tilførsel af varme og
luft.
Chokolademassen
nedkøles inden den »støbes« til chokoladeplader.
Opbevaring af
chokolade
Chokolade må opbevares på et
tørt og køligt sted. Opbevares chokolade rigtigt forandres hverken aroma eller
konsistens inden for det første år.
Chokolade kan
fryses, men vil ofte få en hvid belægning ved optøningen.
Den hvide belægning
er enten kakaosmør eller sukkeret som kommer frem til overfladen ved
temperaturforandringen. Den hvide belægning forandrer ikke smagen i chokoladen.
Den forsvinder når chokoladen smeltes.
Smeltning af
chokolade i ovn
Chokoladen kan
smeltes i en ovnfast skål som sættes i ovnen ved 110 °C.
Dette tager lidt
længere tid, end at smelte chokoladen over vandbad, men til gengæld er metoden
helt sikker. I mikrobølgeovn tager det 1-3 min af smelte chokoladen, dog lidt
afhængig af hvilken ovntype man har.
Smeltning af
chokolade over vandbad
Chokolade tåler ikke
temperaturer over 44 °CC. Den sikreste og enkleste måde at smelte chokolade på
er over vandbad. Det gøres bedst sådan: bring vand i kog i en lille gryde. Tag
den fra varmen. Sæt en skål (som tåler den høje varme) over gryden. Skålen skal
ikke »stå« i gryden, men hænge på kanten, så der ikke kommer damp i chokoladen.
Bræk chokoladen i mindre stykker og kom dem i skålen, som er sat over det
koghede vand. Hvis det drejer sig om større mængder chokolade, kan vandet i
gryden varmes på ny.
Det er vigtigt at
der ikke kommer damp i chokoladen, så bliver den grå og mat.
Skal den smeltede
chokolade bruges til glasering, er det en god ide at tilsætte lidt olie eller
kokosfedt.
1. Smelt chokoladen
i en skål sat
over en gryde med koghedt vand.
2. Tilsæt olie,
palmin, smør eller vand og
rør til blandingen
er glat og jævn.
Chokolade som
pynt
En blank og lækker
chokoladeglasur kan selvfølgelig være pynt nok på en kage, men vil du gøre mere
ud af pyntningen, så se siden Flot pynt af chokolade, hvordan der laves chokoladespåner, krøller
og blade.
Chokoladekrymmel og chokoladepastiller kan også bruges som pynt.
Se alle de bedste opskrifter med Chokolade
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.