Dadlen er det enfrøede bær af dadelpalmen, Phoenix dactylifera, et aflangt, rødgyldent bær. Den gamle kulturplante findes både vildtvoksende og dyrket. Specielt
oasefolkene i Nordafrika og Sydvestasien er afhængige af det frugtbare træ og
den næringsrige frugt. Dadler spises friske i hjemlandene, og fås også friske
her i landet med mellemrum, importeret blandt andet fra Israel.
Bedst kendt er dog
de tørrede, der traditionelt optræder sammen med julens frugter.
Tørrede dadler er
fuldmodne dadler, der plukkes og tørres (i solen). De pakkes tæt i små,
karakteristiske, aflange æsker, i hvilke det øverste lag er ordnet som
blomsterstandsgren. Dadler er meget sukkerrige, op til 60%. De indeholder også
noget karoten.
Gode dadler er
glatte, blanke, fyldige og smukt mørkmahogni. De spises som de er, men både
friske og tørrede indgår de også i kager, desserter og konfekt.
Daddelblomme
Daddelblomme, også
kaldt lotusfrugt og kaki, har intet med dadlen at gøre. Det er en
kirsebærlignende frugt af Diospyros-familien, hjemmehørende i Østasien, hvor
den hovedsagelig bruges til vin og sirup. Se Kaki
Se de bedste opskrifter med Daddel
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------