At spise sundt vil bl.a. sige, at man holder fedtet i maden
på et passende niveau. Det forebygger og mindsker risikoen for mange sygdomme.
• Pas på med fedtet i kødprodukter. Vælg gerne stykker som
har lidt eller intet fedt mellem kødfibrene.
1. Anvend magre mejeri-produkter og magre oste-sorter i det
daglige forbrug.
Prøv mager yoghurt og yoghurt-is til frugt og desserter.
2. Tilberedning i mikro ovn, dampning, braisering, ovnstegning
og grillning er magre alternativer til at stege på pande og til at fritere.
3. Anvend helst flydende margarine eller olieved madlavning.
Hvis du anvender raps-, majs-, solsikke-, eller olie, behøves der kun en
lille mængde olie.
4. Fuldkornsbrød, råris, pasta, rodfrugter, kartofler,
bælgfrugter, frugt og bær indeholder kostfibre som har en gavnlig indvirken på
blodfedtet.
5. Fede fisk som fx sild, makrel og laks indeholder de
såkaldte Omega-3-fedtsyrer, som påvirker blodfedtet i kroppen på en gavnlig
måde.
6. Korn og havre.
Ligesom alle andre fuldkornsprodukter indeholder havre
kostfibre som binder galdesalte i tarmen.
Leveren skal producere nye galdesalte og til det behøves
kolesterol, som tages fra blodet, og således falder kolesterol-indholdet.
Hvidløg kan også påvirke blodkolesterolet.
Allicin, det stof i hvidløget, som giver den karakteristiske
duft og smag, kan sænke et forhøjet blodkolesteroltal.
Friske hvidløg, som findes i handelen forår og sommer, er
det bedste. Det tørrede hvidløg har mistet meget af allicin-indholdet.
Se alle de bedste
tips og gode råd her: Info
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.