Fillodej (fra græsk: φύλλο [fillo] 'blad') er flager af
usyrnet meldej, som bruges i retter fra Balkan og Mellemøsten. Stavemåden
”fillo” er ikke korrekt i Danmark.
Fillodej er lavet af hvedemel, vand, lidt olie og raki eller
hvid eddike. I nogle desserter bruges også æggeblommer.
Fillodej er papirtynde dejplader, der bliver dejligt sprøde
ved bagning, og er et godt bud på en fedtfattig dej.
Opskrift på fillodej
# Ingredienser til
500 g fillodej:
6 dl hvedemel
2½ spsk olie
3 dl vand
lidt salt
1 spsk eddike – gerne balsamico eddike
*
Gem noget af melet til bordet hvor du skal rulle dejen ud.
Bland de resterende ingredienser sammen - olie og melet først.
Ælt godt og lav en bolle af dejen.
Lad dejen hvile ca en time, et køligt sted.
Rul dejen meget tyndt ud, på et bord med lidt mel på -
Du kan evt ruller dejen ud med en pasta maskine, men det kan
sagtens gøres på et bord.
For at forhindre pladerne i at blive tørre og porøse, bør du
lægge et fugtigt klæde
over pladerne, når du har pakket dem ud.
Herfra tager du så en plade ad gangen.
TIPS: Fillodej ligger pakket som en aflang rulle i supermarkedets
fryser.
Næringsindhold: Fillodej indeholder ca. 2 g fedt pr. 100 g.
--------------------------------------------------