Logo

Fiskesauce - fish sauce - info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fiskesauce - fish sauce - info


Fiskesauce er et flydende krydderi fremstillet af fisk eller lyskrebs (krill), der er coatet i salt og gæret i op til to år. Det bruges som et fast krydderi i østasiatiske køkken og sydøstasiatiske køkken, især Burma, Cambodja, Kina, Indonesien, Laos, Malaysia, Filippinerne, Taiwan, Thailand og Vietnam.

 
Smag
Fiskesauce kan nærmest beskrives som flydende umami. Saucen lugter ret fælt af fisk, men det skal man ikke lade sig skræmme af, for når fiskelugten er fordampet efterlades en fyldig og aromatisk salt smag, der er rig på umami.

Anvendelse
Fiskesauce fremstilles af saltede og gærede fisk og skaldyr. Det lyder ikke umiddelbart som nogen delikatesse, og lugten er som sagt heller ikke appetitlig, men fiskesauce er et glimrende krydderi, som bruges med rund hånd i hele Sydøstasien, herunder Thailand, Vietnam, Laos og Cambodja. Fiskesauce bruges som krydderi i maden, hvor den både salter og tilfører den eftertragtede umamismag, som stammer fra indholdet af glutamat. Derudover fremhæver den også de øvrige smage i retten. Den brune, tyndtflydende sauce bruges ofte i varme retter, så den lidt ramme fiskesmag kan fordampe. Et par teskefulde i en thaisuppe eller wokmad løfter smagen på en helt anden og mere dyb måde, end man kan opnå med almindeligt salt. Et enkelt dryp eller to kan også være godt i marinader, dressinger og sauce, men når fiskesaucen ikke varmes op, skal den bruges med forsigtighed, så fiskelugten ikke tager over og parfumerer retten à la Esbjerg Fiskerihavn.

 
Opbevaring
I køleskab efter åbning.


Fiskesauce - fish sauce - info

 
Hvor kan den købes
I velassorterede supermarkeder, asiatiske supermarkeder og helsekostbutikker.

 

Se opskrifter med Fiskesauce

 

✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv også Madplaner, Min kogebog, Grill,

Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.040 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her