Fiskesauce er et flydende krydderi fremstillet af fisk eller
lyskrebs (krill), der er coatet i salt og gæret i op til to år. Det bruges som
et fast krydderi i østasiatiske køkken og sydøstasiatiske køkken, især Burma,
Cambodja, Kina, Indonesien, Laos, Malaysia, Filippinerne, Taiwan, Thailand og
Vietnam.
Smag
Fiskesauce kan nærmest beskrives som flydende umami. Saucen lugter ret fælt
af fisk, men det skal man ikke lade sig skræmme af, for når fiskelugten er
fordampet efterlades en fyldig og aromatisk salt smag, der er rig på umami.
Anvendelse
Fiskesauce fremstilles af saltede og gærede fisk og skaldyr. Det lyder ikke
umiddelbart som nogen delikatesse, og lugten er som sagt heller ikke
appetitlig, men fiskesauce er et glimrende krydderi, som bruges med rund hånd i
hele Sydøstasien, herunder Thailand, Vietnam, Laos og Cambodja. Fiskesauce
bruges som krydderi i maden, hvor den både salter og tilfører den eftertragtede
umamismag, som stammer fra indholdet af glutamat. Derudover fremhæver den også
de øvrige smage i retten. Den brune, tyndtflydende sauce bruges ofte i varme
retter, så den lidt ramme fiskesmag kan fordampe. Et par teskefulde i en
thaisuppe eller wokmad løfter smagen på en helt anden og mere dyb måde, end man
kan opnå med almindeligt salt. Et enkelt dryp eller to kan også være godt i marinader,
dressinger og sauce, men når fiskesaucen ikke varmes op, skal den bruges med
forsigtighed, så fiskelugten ikke tager over og parfumerer retten à la Esbjerg
Fiskerihavn.
Opbevaring
I køleskab efter åbning.
Hvor kan den købes
I velassorterede supermarkeder, asiatiske supermarkeder og
helsekostbutikker.
Se opskrifter med Fiskesauce
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv også Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person,
Børnekokke eller Mad på 30 min.