Tamgåsen nedstammer fra vildgåsen, (grågåsen), Anser anser. Den har været kendt i næsten 3000 år. Selv om det er en andefugl, er den ikke en nær så dygtig svømmer som anden. Fritgående gæs, der hovedsagelig lever af græs, har ikke mange adgang til, men der fås avlede gæs fra gode anderier, dvs.
gæs der er opvokset med godt foder på rimelig plads og som har fået lov at
vokse i et fornuftigt tempo.
De gæs, der forhandles i dag, er unge. Gamle gæs er bedst
til sprængning og kogning (gule ærter). Friskslagtede gæs er at foretrække for
frosne, men vigtigst er opdrættet. En dårligt opdrættet industrigås, der er
friskslagtet, er ringere end en godt opdrættet, der af praktiske hensyn har
været frosset.
Gåsefedt kan bruges til stegning og bagning, og det afsmeltede
fedt, gjort stabilt med ukrydret svine- eller oksefedt, er et særdeles
eftertragtet bordfedt.
Regn med, at en frossen gås på 5 kilo er 3 døgn om at tø op,
helst i køleskab, dvs. langsomt.
Se i øvrigt Fjerkræ, tamt.
Hør fuglens stemme:
Se de bedste opskrifter med
Gås
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------