Bær og frugter kan fryses hele eller i stykker, fx i små
portioner, blot du følger disse få gode råd, så får du maximalt udbytte og smag
fra dine bær og frugter
Frysemetoder
Uden sukker
Frugt og bær kan
fryses ned uden sukker (evt. med kunstige sødemidler).
Man kan senere sylte
frugt og bær uden sukker, blot der tilsættes geleringsmiddel.
Skal man lave gelé
nedfryses frugterne uden sukker.
Med sukkerdrys
De allerfleste
bærsorter beholder konsistensen bedst, hvis de fryses ned drysset med sukker.
Hvor meget sukker
der skal anvendes, afhænger af frugtens sødme.
Frysning med sukkerdrys er især velegnet, når bærrene skal spises rå efter at
de er optøet.
I sukkerlage
Både bær og frugt
bevarer deres smag og aroma bedst i sukkerlage.
Beregn 2-300 g
sukker pr. liter vand, alt efter hvor sød råvaren er.
For at undgå misfarvning af pærer, æbler, ferskner etc. tilsættes 1 g ascorbinsyre
eller
1 tsk citronsyre til
1 liter sukkerlage.
Kog lagen og stil
den til afkøling.
Når den er helt kold,
hældes den over frugten, som skal dækkes helt.
Der går ca. ½ liter
sukkerlage til 1 kg frugt.
Løsfrysning
Bær som skal bruges
til pynt bør løsfryses.
Læg bærrene i et
enkelt lag på en bageplade eller i bradepanden.
Dæk dem med
frysefolie og lad dem stå et par timer i fryseren.
Når bærrene er
frosne, pakkes de i aluposer eller i aluforme.
Hele klaser ribs, jordbær med haser på, kirsebær med stilken på etc. kan også
fryses.
Emballage
Fryseposer af
kraftig plast eller alufolie, bokse af alufolie og plastbokse med tætsluttende
låg
egner sig godt som emballage.
Holdbarhed
Frugt og bær med
eller uden sukker har en holdbarhed på 10-12 måneder ved mindst -18 °C
Optøning
Frugt og bær, som
skal serveres rå, optøes langsomt i stuetemperatur eller i køleskab.
Optøningstiden er
afhængig af pakningens størrelse.
Optøede frosne frugter
og bær bliver blødere end friske råvarer og mister en del saft.
Derfor skal optøet
frugt serveres så hurtigt som muligt.
Skal råvarerne koges
til saft, syltetøj, kompot eller grød, lægges de i gryden direkte
fra fryseren.
Kogetiden er omtrent
den samme som for friske frugter og bær.
Husk at tilsætte geléringsmiddel,
når frosne frugter eller bær skal koges til syltetøj eller
marmelade.
VIGTIGT! Følg
brugsanvisningen på pakken.
Frysetøj
Dette er en nem og
sund form for syltning.
Her behøves ingen
tilsætning af konserveringsmiddel, og sukkermængden bestemmer man selv. Bløde
bær moses med gaffel, hårde bær og frugter hakkes groft eller fint, gerne i
blenderen eller gennem kødmaskinen, og smages derefter til med sukker.
Frys ned i små
portioner, passende til 2-3 dages forbrug, som opbevares i køleskabet.
Se alle de bedste opskrifter med Frysning
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.