Kønne små glas med
eddikesyltet frugt eller grønt eller flasker med kryddereddike er rare værtindegaver.
Prøv også at koge din egen chutney. Det er en krydret sauce med forskellige
frugter og krydderier, som stammer fra Ostindien.
Her har vi lavet to varianter med rabarber og æbler som basis.
Lav din egen
kryddereddike ved hjælp af friske krydderurter, hvidløg, rosenblade m.m.
Lækkert når salaten
skal krydres.
Kryddereddike
Det er let at lave
forskellige slags kryddereddiker med friske eller tørrede urter, bær eller
frugter.
1. Stik nogle kviste
krydderurter ned i en flaske eller fyld den med bær eller udskåren frugt.
2. Hæld lys
vineddike på. Bruger du tørrede urter er det en god ide at pakke dem ind i et
lille stykke gaze og så lægge det i bunden af flasken.
3. Sæt flasken i et
solrigt vindue 1-2 uger, så kryddersmagen kan trækkes frem. Hvis flasken står
mørkt, skal du regne med at det tager ca 4 uger.
4. Si evt eddiken
gennem et kaffefilter, men lad et par kviste blive i flasken.
5. Opbevar den
færdige eddike i køleskabet.
Rør de strimlede
peberfrugter og løg i den kogende eddikelage.
Peberfrugtsalat
Godt til stegte kød-
og fiskeretter eller blandet i råkostsalater.
# Ingredienser
3 røde peberfrugter
3 gule peberfrugter
3 mellemstore løg
LAGE:
½ liter eddike
2½ dl sukker
2 tsk salt
2-3 stykker
muskatblomme
1 tsk gule sennepsfrø
* Fremgangsmåde
1. Flæk
peberfrugterne, udkern og skyl dem. Pil løgene.
Snit det hele fint i
foodprocessoren eller med en skarp kniv.
2. Bland
ingredienserne til lagen i en gryde. Bring lagen i kog.
Læg grønsagerne i og
lad dem koge møre, 5-8 min.
3. Tag grønsagerne
op med en hulske og læg dem i rengjorte, varme glas.
Lad lagen koge ca 10
min.
Hæld den i glassene
så grønsagerne dækkes helt. Luk straks til.
Opbevar glassene
køligt.
4. De syltede grønsager
kan spises efter 1 døgn, men de kan holde sig op till år, selvom farven blegner
noget efterhånden.
Skræl
rabarberstilkene. dvs. træk det yderste grove lag af.
Skær i ca 1 cm brede
stykker.
Rabarberchutney
Godt tilbehør til
stegte kød- og fiskeretter.
# Ingredienser
1 liter fintsnittede
rabarber
1 stort løg (ca 3 dl finthakket)
6 dl sukker
½ tsk stødt hvid
peber
1 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt kanel
4 spsk eddike
½ dl vand
* Fremgangsmåde
1. Træk skindet af
rabarberstilkene hvis de er grove.
Skær dem i knapt 1
cm brede stykker.
2. Bland
rabarberstykkerne med de øvrige ingredienser i en gryde.
3. Bring blandingen
i kog.
Skru ned og lad det
koge uden låg ca 45 minutter eller til massen er jævn.
Rør rundt nu og da.
4. Hæld chutneyen på
små varme glas, som straks lukkes til.
Opbevar dem køligt.
Chutneyen kan spises
efter 2-3 mdr. og den holder sig ca 6 mdr.
Hæld det nykogte
varme chutney i små varme skåle. Luk dem straks.
Æblechutney
Godt at servere til
stegt og grillet kød, samt fisk, pølse eller som krydderi i gryderetter og
dressinger.
# Ingredienser
1½ kg madæbler
1 citron
5 løg
6 fed hvidløg
3 dl eddike
1 dl æblejuice
2 bananer
9 dl mørk farin
1 dl rosiner
2-3 spsk stødt
ingefær
2 tsk salt
* Fremgangsmåde
1. Skræl æblerne,
skær dem i både og fjern kernehusene.
Skyl citronen og
skær den i tynde skiver.
2. Pil og hak
løgene. Bland det hele i en gryde.
3. Pres hvidløgene i.
Tilsæt eddike og æblejuice.
Bring det i kog og
lad det simre uden låg, ca 15 min.
4. Skræl bananerne
og skær dem i skiver.
Rør dem i gryden
sammen med de øvrige ingredienser.
Lad det koge
yderligere 15 minutter eller til massen er jævn.
5. Hæld chutneyen på
varme glas og luk dem straks.
6. Opbevar glassene
i køleskabet.
Chutneyen kan spises
efter ca 6 uger. Den holder sig i køleskabet 4-6 mdr.
Se alle de bedste opskrifter med Syltning
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------