Grønne bønner er lange, grønne, trævleløse bønner, der kan blive op til 30 cm lange. De sælges i bundter og er lette at tilberede. Lange grønne bønner
hakkes ofte kortere og bruges til lynstegning, karryretter og sommetider supper.
Grønne bønner er unge,
umodne frugter af forskellige sorter af den almindelige bønne (Phaseolus
vulgaris).
Grønne bønner er kendt
under mange almindelige navne, herunder franske bønner eller det franske: haricot vert, og suger snap bønner.
De adskiller sig fra
de mange andre sorter af bønner ved, at grønne bønner høstes og indtages med
deres omsluttende bælg, før bønnefrøene indeni er fuldt modne. En analog
praksis er høst og indtagelse af umodne ærtebælge, som det gøres med sukkerærter.
Som almindelig mad i
mange lande sælges grønne bønner friske, dåse og frosne. De kan spises rå eller
dampet, kogt, stegt eller bagt. De tilberedes almindeligvis i andre retter,
såsom supper, og gryderetter. Grønne bønner kan syltes, ligesom agurker.
En ret med grønne
bønner, der er almindelig i det nordlige USA, især ved Thanksgiving, er gryderet
med grønne bønner, en ret med grønne bønner, fløde af svampesuppe og franskstegte
løg.
Den grønne bønne (Phaseolus
vulgaris) stammer fra Central- og Sydamerika, hvor der er bevis for, at den har
været dyrket i Mexico og Peru i tusinder af år.
I 2020 var
verdensproduktionen af grønne
bønner 23 millioner tons, hvor Kina tegnede sig for 77% af den samlede
produktion.
Den første
"strengløse" bønne blev opdrættet i 1894 af Calvin Keeney, kaldet
"faderen til den strengløse bønne", mens han arbejdede i Le Roy, New
York. De fleste moderne varianter af grønne bønner har ikke strenge.
Se opskrifter med Grønne bønner
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv også Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person,
Børnekokke eller Mad på 30 min.