Der findes mange
forskellige farvestrålende grønsagsfrugter at frådse med. Her et herligt
udvalg. Det er vigtigt at vælge den bedste kvalitet, opbevare dem godt og
tilberede dem med varsomhed.
Aubergine (ægplante)
Frugten kan variere
i størrelse og farve. Bør tilberedes, eftersom smagen først da kommer rigtig
frem. Skær den i skiver, drys med salt og lad den ligge 15 minutter, så fjernes
den bitre smag.
Den er god i
gryderetter, gratiner eller grillet.
Avocado
Har en mørkebrun
eller grøn knudret skal. Den indeholder en stor kerne. Moden avocado skal føles
lidt blød. Frugtkødet bør have en konsistens som smør.
Umoden avocado
opbevares i stuetemperatur til den er moden, derefter svalt. Avocado bruges
naturel og halveret, gerne med fyld i kernehullet, i tern i salater, moset til
dipsauce, eller i suppe eller mousse.
Bønnesorter. øverste
række: Hestebønner og brydbønner (haricots uerts),
Nederst: Snittebønner og voksbønner.
Bønner
• Hestebønner er
store, lyst grønne bønner. Bælgene har 2-7 frø.
Du bruger kun frøene skrællede i supper eller som tilbehør.
• Bønnespirer findes
som ferskvare og konserves. Mest bruges mungbønner.
• Brydbønner er
grønne med runde bælge. De spædeste kaldes haricots verts.
• Snittebønner har
brede, tynde bælge med seje tråde. Bælgene skal snittes ud.
• Voksbønner er
gullige i farven. De bruges som tilbehør til kød- og fiskeretter, i salater,
gryderetter og gratiner.
Agurk
Der findes mange
slags agurker. De indeholder 96% vand.
• Grøn salatagurk
(frisk agurk) er den almindeligste sort.
• Drueagurk er en
anden betegnelse for sylte agurker. Asieagurken benyttes også til syltning.
Agurk opbevares i
svaleskab. Lad plasten sidde på. Dæk snitfladen med plastfolie.
Bruges naturel i
salater, til dip, på smørrebrød, til supper og eddikesyltning.
Artiskokker
Artiskokken er en
tidselart. Den findes i forskellige typer, men den grønne er nok den mest
almindelige. Faste artiskokker er de bedste. Bunde og hjerter findes som
konserves. Artiskokken koges hel og spises oftest varm.
Bladene løsnes,
dyppes et efter et i smør eller vinaigrettesauce. Når alle bladene er nydt,
skraber du "skægget" af og spiser bunden.
Løgsorter. øverst:
Porre, forårsløg, rødløg (med og uden top), zittauerløg (med og uden top).
Nederst: Sylteløg; skalotteløg, perleløg. hvidløg.
Løg
Botanisk set hører
gruppen ikke rigtig hjemme blandt grønsagerne, eftersom du mest anvender den
underjordiske del. Undtagelser er fx porre og purløg, hvor hele planten bruges.
• Zittauerløg bruges
mest. Om sommeren sælges de i bundter med toppen på. Modne løg har en tør,
bronzefarvet skal.
• Rødløg er lidt
rundere i formen og har en fyldigere smag.
• Salatløg er et
stort hvidt løg som dyrkes i Italien. Det har en meget mild smag.
• Perleløg er små og
runde. Bruges ofte som tilbehør til stegt kød.
• Skalotteløg er et
langstrakt løg delt i fed/småløg. Fin fyldig smag.
• Sylteløg er
sølvhvide miniatureløg som eddikesyltes.
• Hvidløg består af
flere delløg (fed), som sidder sammen under en tør hvid skal.
• Porren er hvid i
skaftet, alt efter hvor højt jorden er hyppet op om den under væksten.
• Forårsløg minder i
udseende om porren, men er i slægt med almindelige løg. Smagen er mild.
Den bruges rå i
salater, kogt som grønsag med smør eller svampesauce og som tilbehør til kød-
og fiskeretter.
Løg skal opbevares
tørt og svalt. Løg er næsten ikke til at komme udenom som smagsgiver. De er
gode naturel fx i salater.
Majs (sukkermajs)
Majsens frøkolber
bruges som grønsag. Oftest bruger du kun kornene.
• Minimajs eller
babymajs høstes når de er fingertykke, inden den træede stamme udvikles.
Sælges med eller
uden dækblade. Majs bør opbevares i køleskab, ellers omdannes sukkeret til
stivelse og smagen forringes. Hele kolber koges og spises med smør. Kornene
bruges i salater, supper og gryderetter.
Peberfrugt
Findes i mange
varianter. Grønsagsfrugten har en kødfuld skal med hinder og frø. De
sidstnævnte har en kraftig, skarp smag og skal fjernes.
Grøn peberfrugt er
mere holdbar end rød og gul og har også en kraftigere smag.
Peberfrugt bruges rå
som drink- og diptilbehør, i salater, på smørrebrød, i gryderetter, supper,
gratiner.
Græskar
Græskar findes i
forskellige varianter. Vi bruger den mest til eddikesyltning.
Squash (zucchini,
courgette)
Squashen findes med forskellig form og farve. Den er meget nem at dyrke.
Frugtkødet er hvidt med
mild smag. Høstes inden der dannes kerner. Dyrkes her i landet, men importeres
også. De små squash bruges rå i salater, de store i gryderetter og gratiner.
Tomat
En af vore
almindeligste grønsager. Danske tomater findes fra marts til november. De
importeres også året rundt.
• Bøftomater er
meget store, ca 6 stk. pr. kg.
• Cherry tomater
(cocktailtomater) er små, ca 60 pr. kg. De er søde i smagen.
• Blommetomater, (San Marzano), klassisk italiensk sort med aflange og røde
tomater. Tomater med meget frugtkød samt en kraftig og sød smag.
Tomater bør
opbevares svalt.
Fugt får dem til at
mugne. Tomater bruges rå i salater og som på
læg. Desuden i alle tænkelige madretter.
Ærter
• Haveærter har
tynde grønne bælge med umodne frø. Kun frøene spises.
• Mange-toutærter er
meget spæde og umodne bælge. De koges ganske kort. Serveres som grøn ret med
smør. Mange-toutærterne er sæsonbetonede.
• Sukkerærter har en
meget fin smag. De skal nippes før tilberedningen. Brug dem i salater, supper
og gryderetter.
Opbevar svalt og
mørkt
De fleste grønsagsfrugter bør opbevares i svaleskab eller køleskabets grønsagsbokse.
Tomater, som
afsondrer etylengas, bør opbevares i en papirspose eller en rummelig dåse, så
luftarten ikke får andre grønsager til at miste aroma og smag eller blive gule.
Fjern plasten fra
peberfrugter og rosenkål, men lad porrer forblive indpakkede.
At dekorere med grønsager.
Snit skallen på en frisk salatagurk med en gaffel eller skær den i skiver. Lav
små roser af tomatskal eller af en kløftet cocktailtomat.
Squashstykker formes til små både med en skrællekniv. Porre- og gulerodsskiver
bliver dekorative hvis de skæres på skrå.
Se alle de bedste opskrifter med Grønsager
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------