Opdag oliernes mangfoldighed: hver oliesort har unikke egenskaber og særpræget smag.
• Jo højere andel umættede fedtsyrer som findes i en olie,
desto sundere er den.
Linolsyre er en af disse essentielle fedtsyrer som findes i olier og margarine.
Koldpressede olier indeholder desuden flere værdifulde substanser fra kerner og
frø.
Madolie er plante-, animalsk eller syntetisk flydende fedt,
der bruges til stegning, bagning og andre typer madlavning. Det bruges også til
madlavning og smagsstoffer, der ikke involverer varme, såsom salatdressinger og
brøddip, og kan kaldes spiselig olie.
Sesamolie er lavet på ristede sesamfrø. Sesamolie er
en krydderolie, som anvendes meget i asiatisk madlavning. Den giver en kraftig,
nøddeagtig smag.
olie findes i mange forskellige farver og med
forskellig smag. Koldpresset jomfruolie regnes for den fineste af alle olier. olie
har lavt linolsyreindhold, men har ca. 40% umættet fedt, som har stor betydning
for sundheden.
Majsolie er en af vore almindeligste madolier. Den
har gylden farve og neutral smag. Linolsyre: ca. 55%.
Vindruekerneolie har en neutral karakter og smag. Man
kan dog ane en nøddelignende smag og duft. Den passer godt både til salater og
til stegning.
Rapsolie er nordens svar på olie ud fra et ernæringsmæssigt
synspunkt. Det er en koldpresset olie med gylden farve og en mild duft og smag.
Jordnøddeolie påvirkes relativt lidt af stærk varme og
er derfor en god olie at anvende ved fx fritering.
Solsikkeolie har også et højt indhold af linolsyre, ca.
63%. Den har en mild, fin smag og passer især godt som madolie, fx til salater.
Opbevar olierne rigtigt så de ikke harskner. De bør
opbevares i mørke flasker eller glas, som er lufttætte. Ved en temperatur på
omkring 10 °C kan olier holde sig i 8-12 mdr.
Med tanke på denne holdbarhed bør man kun lagre så meget
olie, som forbruges i løbet af denne tid.
Anvendelsesområder
• Olier med neutral smag fungerer bedst at stege i, forudsat
at man ikke vil have at råvaren skal tage en bestemt smag til sig.
• Til en vinaigrette bør man enten vælge en olie med neutral
smag og en krydret vineddike eller omvendt: en kraftigt smagende olie og en neutral
eddike.
I dag findes der mange spændende typer olier og det bedste
er at prøve sig frem!
Se alle de bedste
tips og gode råd her: Info
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.