Sushi (japansk: 鮨 eller 鮓 eller 寿司) er japanske retter af kunstfærdigt
udskåret rå fisk eller skaldyr og marinerede ris. Det er japanernes nationalret
og der findes talrige regionale variationer. Den mest udbredte er nigiri-sushi,
som stammer fra Tokyo og består af rå fisk med den stærke peberrod wasabi, som presses
på en risbolle eller sammen med ris og grøntsager rulles ind i nori-tang; serveres
med wasabi, sojasauce og grønsager.
Sushi er en gammel asiatisk tradition. Oprindeligt var sushi
en metode til at konservere rå fisk. Det gik ud på at presse friske fisk mellem
lag af salt og ris – under vægten af tunge sten. Risene og fiskene lå og gærede
i helt op til et år – risen blev kasseret, inden man kunne spise de konserverede
fisk. Nogle sushirestauranter i Tokyo benytter stadig denne oprindelige metode –
også kaldet narezushi.
Narezushi menes at komme fra Sydøstasien, muligvis omkring Mekong
floden. Denne konserveringsmetode spredte sig hurtigt til Kina og videre til Japan.
Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk
leksikon fra det 2. århundrede, og henviser til saltet fisk konserveret i gæret
ris. I en tid før køleskabe og frysere, har de forskellige kulturer fundet mange
opfindsomme måder til bevaring af fisk og kød. I det 2. århundrede blev fisk først
saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den mælkesyrebakterier.
Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed
bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi
kaldes nare-sushi, og er den ældste kendte form for sushi.
I det 8. århundrede blev narezushi introduceret i Japan. Japanerne
foretrak at spise ris sammen med fisken, Konserveringsmetoden narezushi udviklede
sig i Japan til, hvad man dengang kaldte seisei-sushi.
Den ret som vi i dag kender som sushi, er egentlig gademad fra
Tokyo.
I begyndelsen af 1800-tallet fik en japansk kok ved navn Hanaya
Yohei en god idé. Yohei fandt på at lave en spise, der mindede om narezushi – men
blot nemmere og hurtigere. Yohei var den første, der serverede eddikesyltede ris
presset sammen til en kugle og forsynet med en skive rå fisk på toppen. Retten kunne
laves på få minutter og blev solgt fra en transportabel bambuskiosk i Tokyo. Den
simple spise blev meget hurtigt en kæmpe succes i Japan. Travle japanere spiste
de små delikatesseretter. Kort tid efter blev succesen kopieret. I det 19. århundrede,
da Tokyo stadig blev kaldt Edo, blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos
bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med tang fra bugten.
Denne type blev kaldt edomae-sushi. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest
populære sushi-type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye
former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste ligner sushi,
som den man kender i dag.
Først mere end 140 år efter at den første sushi blev tilberedt,
opstod sushirestauranter med samlebånd.
I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den vestlige
verden. Sushiens popularitet voksede kraftigt i USA i 1980'erne, sideløbende med
en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I 1990'erne kom sushien
til København, hvorfra sushi-kulturen har bredt sig til resten af landet.
Sushi i Danmark
Danmarks første sushi-bar åbnede i 1986 og eksisterede til 1995.
Den hed Hana Kyoto og lå på Vimmelskaftet 39 i København.[3] Først fra midten af
1990'erne blev sushi rigtig populært i Danmark, blandt andet med åbningen af restaurantkæden
Sticks'n'Sushi i Nansensgade. Siden er et hav af sushi-restauranter kommet til i
hele Danmark.
Makiruller med noritangen indad
Makisushi
Makisushi består af sushiris og fisk eller grøntsager rullet
i plader af noritang. Makizushi oversættes til "rullet sushi".
Fremstilling
Ved fremstillingen af makiruller benyttes en lille fleksibel
bambusmåtte. På måtten placeres et stykke noritang, hvorpå risene fordeles. Ovenpå
risene lægges rækker af f.eks. tun, laks, avocado, agurk el. lign. Derefter rulles
fra den ene ende. Rullerne skæres ud i skiver, og anrettes. Rullerne kan laves så
noritangen vender enten udad eller indad. Ved varianten hvor noritangen vender indad
rulles makien ofte i hvide og sorte sesamfrø, dette både ser flot ud, og tilfører
smag.
Makisushi-typer
- Uramaki – eller inside out maki, har noritangen på
indersiden af risene og 2 eller flere slags fyld.
- Hosomaki – små makisushi med en diameter på ca. 2 cm og indeholder
typisk kun en slags fyld.
- Futomaki – store makisushi med en diameter på ca. 4 cm og med
2-3 slags fyld.
- Temaki – kegleformede håndruller, ca. 10 cm lange, hvor fyldet
stikker ud i den ene ende.
Spises generelt ikke med spisepinde, men med fingrene.
- Kaburimaki – er en uramaki, som får lagt et lag af fisk oven
på toppen, hvilket gør den mere dekorativ.
Nigiri
Nigiri er små klumper af ris hvorpå der lægges skiver af rå,
røget eller marineret fisk, eller evt. kæmperejer eller andre skaldyr. Pålægget
kan evt. sættes fast med et tyndt bånd af noritang som vikles hele vejen rundt om
ris og pålæg.
Nigirizushi er japansk for "håndpressede sushi".
Se mere om Sushi
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------