Logo

Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner  

Hvis en bage temperatur fx er angivet til 200 °C i en almindelig ovn, så skal termostaten indstilles på 180 °C i en varmluftsovn. Se tabellen HER.

 
Omregning fra varmluft til almindelig ovn:

Varmluftsovn

Almindelig ovn

50 °C

50 °C

70 °C

75 °C

90 °C

100 °C

110 °C

120 °C

125 °C

140 °C

140 °C

155 °C

160 °C

175 °C

180 °C

200 °C

200 °C

220 °C

220 °C

245 °C 



Som det fremgår af tabellen, så er varmluftscirkulationen så lille ved de lave temperaturer, at termostaten kan stilles på det samme.

I mange opskrifter er det ikke opgivet om det er en varmluftsovn eller en almindelig ovn der skal benyttes.


Først og fremmest er det dog vigtigt at huske at alle ovne er forskellige. Når du laver mad i en ovn du ikke kender, er det klogt at holde ekstra øje med tiden.
Hvis du ikke kan huske hvad 200 °C varmluft omregnes til i en almindelig ovn, så find hjælp her. Der er stor forskel på om boller får 180 °C eller 220 °C i en almindelig ovn. Forskellen mellem almindelig ovn og varmluftovn har især stor betydning, når det er de højere temperaturer.

 
Forskellen på varmluft eller almindelig ovn
Hovedregler er at ovn-termostaten skal indstilles ca. 10 % lavere i en varmluftsovn end i en almindelig ovn. Det skyldes at luftcirkulationen i en varmluftsovn naturligt skaber mere varme, og derfor kan du sætte temperaturen lidt ned.

 
Bagetiden skal som udgangspunkt være den samme, om man benytter varmluft eller almindelig ovn, hvis du husker at justere termostaten.

 
Hvad er almindelig ovn?
For at undgå forvirring, så er en almindelig ovn (alm. ovn) (konventionel ovn) en ovn med over-under-varme. Det er oftest markeret med en lille streg øverst og nederst i en firkant.
Til sammenligning er varmlufts-symbolet en vifte med 3 arme i en firkant, som symboliser at luften cirkuleres. Dette symbol kan være kombineret med grill og andre ovn-funktioner.

 
Skal du bruge varmluft eller almindelig ovn?
Det kan næsten altid svare sig at bruge varmluft, da varmluft fordeler varmen bedre i ovnen, end hvis du bruger almindelig ovn.

 

Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner

 
Varmluft er oftest en fordel
Når du bager boller, småkager eller andre små ting på samme plade, kan det være en god idé at placere bagværket i lige rækker i stedet for tilfældigt. Det giver en jævn varmefordeling og derved en jævn afbagning på grund af den ensartede varmluftscirkulation mellem bagværket.

 
Varmluft er bedre for energien 
Den mere ensartede varmefordeling i hele ovnen er en fordel – især hvis du har flere ting i ovnen samtidig. Vælger du varmluft, vil du derfor spare strøm, og både hasselbackkartoflerne på øverste plade og fadet med farsbrød på nederste vil få en mere ens varme.
Bruger du derimod almindelig ovn, vil varmen ofte fordele sig ujævnt i ovnen. Varme stiger til vejrs, og er varmeelementet også i toppen af din ovn, kan du ende op med brankede hasselbackkartofler og et sjasket farsbrød. 
Har du flere ting i ovnen på almindelig ovn, kan du bytte om på pladerne undervejs. 

 
Brug et ovntermometer
Selvom du har sat ovnen til 200 °C, kan du ikke være sikker på, at ovnen reelt varmer ved netop den temperatur. Anskaf et ovntermometer, hvis du ikke bruger et allerede.
Prøv at stille dit ovntermometer forskellige steder i ovnen. Se, om der er forskel på temperaturen øverst, i midten og nederst i ovnen. Bruger du varmluft, vil forskellen højst sandsynligt ikke være lige så stor som ved almindelig ovn.

 
Kig på opskriften
Laver du mad efter en kogebog (fx Kogebog.dk), skal du huske at tjekke, om opskriften er lavet til varmluft eller almindelig ovn. Er opskriften af ældre dato, kan du være sikker på, at den er lavet til almindelig ovn.
Vil du bruge varmluft, men er temperaturen angivet efter almindelig ovn, skal du huske at skrue en lille smule ned. Beregn cirka 10 procent eller 15 til 20 °C. Det svarer til, at en opskrift, der er angivet efter almindelig ovn 200 °C, skal have 180 °C varmluft.

 
»Når du skal bage brød, handler det i de fleste tilfælde om at skrue op i stedet for ned for temperaturen. Ved brødbagning skal temperaturen være så høj som mulig,medmindre du altså bager rugbrød eller teboller, disse brødtyper skal have lavere temperaturer«.

 
Rugbrød er bedst i almindelig ovn
Varmluft har en lettere udtørrende effekt, som nogle ikke bryder sig om. Andre kan godt lide den sprøde overflade, som bagværk fx får, når du bruger varmluft.
Ved rugbrød bør du dog holde dig til almindelig ovn. »Overfladen bliver flottere på rugbrød ved over- og undervarme. Skorpen bliver mere hård i varmluft, og de fleste vil helst have et rugbrød, man ikke knækker tænderne på.«

 
Hvad betyder ovnsymbolerne?
Symbolerne er ikke altid lige logiske, så vi har lavet en miniguide til ovnsymboler.

 


Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner  Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner  


Over- og undervarme
Den ovnfunktion, de fleste kender og bruger, er formentlig den helt almindelige over- og undervarme. En streg foroven betyder overvarme, mens en streg forneden betyder undervarme. På nogle maskiner kan du også finde flere horisontale streger, fx to streger nederst. Det betyder ekstra varme i bunden.

 
Hvad skal det bruges til?
Funktionen med både over- og undervarme er oplagt til alle større madlavningsprojekter, hvor det er vigtigt, at varmen kommer i begge retninger. Det kan fx være til bagning eller til store stykker kød.
Funktionerne med under- eller overvarme separat er primært beregnet til mere nænsom tilberedning, hvor det er vigtigt, at varmen kun kommer fra den ene retning. Bundvarmen er oplagt til pizzabunde og retter i fad.

 



Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner  Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner
 
Varmluft
Varmluftfunktionerne bruger typisk et cirkelsymbol med en form for vifte i midten. Det giver mening, fordi viften har sit eget varmelegeme, der sender varme ind i ovnrummet. Derefter sørger viften for, at luften cirkulerer rundt i hele ovnrummet. Med en god vifte bliver ovnrummet varmet jævnt op, så du kan tilberede mad i flere niveauer og lave større mængder mad på én gang.
Hvis der er en streg under eller over varmluftsymbolet, betyder det, at ovnen bruger varmelegeme i bunden eller toppen af ovnen frem for et tredje varmelegeme bag ved viften.

 
Hvad skal det bruges til?
Varmluft kan bruges til de fleste typer af mad, men det er især en fordel, hvis du skal tilberede mad i flere niveauer i din ovn.

 

Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner 
Hurtig opvarmning
Symbolerne til hurtig opvarmning kan variere en del afhængigt af ovnens mærke og model. Typisk bruger man dog pile og en form for varmesymbol ligesom på dette billede. Funktionen varmer varmelegemerne hurtigt op til den ønskede temperatur, hvorefter den fortsætter som en helt almindelig over- og undervarmefunktion.

 
Hvad skal det bruges til?
Hurtig opvarmning er beregnet til mad, der skal tilberedes ved høj varme og bliver derfor typisk brugt til mindre bageopgaver.

 



Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner  Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner  Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner


Grill
Med grillfunktionen skal du forestille dig en grill, der er vendt på hovedet. Ovnen har nemlig et ekstra kraftigt varmelegeme i toppen, der giver din mad en lækker, sprød overflade. En bred zigzaglinje betyder, at hele toppen af ovnen griller, mens en smal betyder, at kun midten af varmelegemet bliver brugt.
Hvis symbolet har et vifteikon, tænder og slukker grillfunktionen løbende, mens viften sender den varme luft rundt i ovnrummet. Dermed minder funktionen lidt om et roterende grillspyd, hvor din mad opvarmes jævnt hele vejen rundt.

 
Hvad skal det bruges til?
Grillfunktionen er velegnet til alt, der syder og bobler. Toast, bacon, pølser og de fleste former for kød. Typisk er det en god idé at placere kødet øverst i ovnen, så det kommer tæt på varmelegemet. Grill-og-viftefunktionen er oplagt til fjerkræ, og her bør du i stedet placere kødet midt i ovnen. Skal maden have en sprød overflade - fx en flæskesteg med sprøde svær - kan du afslutte tilberedningen med grillprogrammet.

 

Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner 


Optøning
Som navnet antyder, er optøningsfunktionen beregnet til optøning af frostvarer. Den fungerer ved, at ovnviften cirkulerer luft rundt i ovnrummet. Varmelegemet er ikke tændt, men bevægelsen af luften ved rumtemperatur tør alligevel maden hurtigere op.

 
Hvad skal det bruges til?
Optøningsfunktionen betyder, at det ikke er jordens undergang, hvis du ikke lige husker at tage kød op af fryseren om morgenen. Hvis du får uventede gæster til aftensmad, er denne funktion din ven.

 
Mulighederne er næsten uendelige
Listen her er ikke udtømmende, fordi ovnene ligesom alle andre produkter bliver mere og mere avancerede. Det giver dig endnu mere komfort og flere muligheder i din madlavning.
Læs brugsanvisningen på netop din ovn.


Varmluftovn eller almindelig ovn og omregner 


De bedste tips til at gøre ovnen ren

 
 Det er nok de færreste, der synes, at ovnrengøring er en fornøjelse. Så hvorfor ikke gøre det så let som muligt? Vi har samlet nogle gode råd til at få ovnen så ren som ny, uanset hvor snavset den er.

 
Har din ovn selvrens?
Hvordan du skal holde din ovn ren, afhænger af, hvilken type ovn du har.

 
Pyrolyse
Hvis du har en pyrolyseovn, kan pyrolyseprogrammet klare det meste af opgaven. Du skal bare tørre efter med en våd klud, når ovnen er kølet ned. Husk, at pyrolyseprogrammet varmer ovnen op til over 400 °C, så bliv hjemme, mens det kører.

 
Katalyse
Hvis din ovn har katalytisk selvrens, er nogle af dens sider belagt med en særlig emalje, som løbende holder dem rene. Ovnen kræver dog stadig en smule manuel rengøring, men det er vigtigt, at du ikke bruger rengøringsmidler, brun sæbe eller ovnrens på de vægge, der er belagt med emalje. Det kan de ikke tåle.
Nogle ovne har kun emalje på bagvæggen, mens andre har på alle ovnens vægge. Der er aldrig emalje på bunden af ovnen, så her kan du tage den brune sæbe i brug.

 
Rengøring af ovnrummet
Selve ovnrummet kan rengøres på flere måder. Vi har valgt to ud, men hvis du har en anden metode, så del den gerne med os!

 
Brug brun sæbe
Når du skal bruge brun sæbe til rengøringen, er der to måder at gøre det på: En hurtig og en langsom. Hvilken metode du skal vælge, afhænger af, hvor snavset ovnen er. Den hurtige er perfekt til en let rengøring, mens den langsomme er bedst til den katastroferamte ovn.

 
Den hurtige metode er at smøre de indvendige overflader ind i brun sæbe og tænde for ovnen mellem 50-100 °C. Når sæben begynder at boble, slukker du ovnen og vasker efter med vand, når den er kølet ned. Lad være med at skrue højere op for temperaturen, for så kan sæben brænde fast.

 
Den langsomme metode er, igen, at smøre ovnrummet ind i brun sæbe. Dæk herefter sæben til med husholdningsfilm og lad det sidde natten over. Dagen efter kan du fjerne filmen og vaske efter med vand. Dette er i øvrigt også en god måde at få dine bageplader rene på.

 
Brug natron
Natron er lidt af et vidundermiddel. Det er 100 % naturligt og giftfrit, så selv et barn kan gøre rent med natron. Når du gør din ovn ren med natron, skal du bare blande en halv kop natron med et par skefulde vand, så du får en tyk blanding. Smør ovnen ind i natronblandingen og lad det sidde natten over. Næste dag kan du tørre efter med vand og en klud eller en svamp.
Der er også en hurtig måde at bruge natron på. Hvis du smører ovnen ind i eddike og drysser natron oven på eddiken, kan du hurtigt klare den lette rengøring.

 
Brug ALDRIG salmiakspiritus til ovnrengøring
Salmiakspiritus er giftigt. Det er åbenlyst for enhver, så snart man skruer låget af. Derfor skal du ikke komme det i din ovn, fordi det kan ødelægge ovnen, det kan ødelægge termostaten, og det kan komme i din mad eller blive udskilt sammen med os fra ovnen.

 
Husk at pudse ruden – rengøring af ovnlågens glas
Når det kommer til rengøring af ovnruden, er det nemmeste at tage ruden ud af lågen og smøre den ind i brun sæbe eller opvaskemiddel. Lad den ligge en halv times tid og vask det så af i køkkenvasken.

 
Ruden er som regel skruet fast, men kan ret let løsnes. Kig i brugsanvisningen, hvis du er i tvivl. Kan din ovnrude ikke tages af, er du nødt til at gøre den ren direkte i lågen. Du kan bruge samme metode, det er bare lidt mere besværligt.

 
Risten går i opvaskemaskinen
Ovnriste er typisk lavet af rustfrit stål. Derfor kan de snildt gå i opvaskemaskinen, hvis du har plads til dem. Hvis du ikke har opvaskemaskine, eller der ikke er plads til en bagerist, kan du igen bruge brun sæbe og film. En stål- eller skuresvamp er din ven, hvis der er fastbrændt snavs på risten.

 
Varmluftsovn? Husk ventilatoren
Hvis din ovn har en varmluftsfunktion, betyder det, at der sidder en ventilator et sted i ovnen. Den kræver også en rengøring af og til. Kig i din brugsanvisning for at se, hvordan du får ventilatoren ud. Husk at slukke for hovedafbryderen, inden du begynder at pille ved den. Når ventilatoren er ude, kan du bare gøre den ren med almindeligt håndopvaskemiddel.

 
Særligt for dampovne
Fordi en dampovn bruger en del vand til at producere damp, er det vigtigt at holde den tør. Hvis din dampovn ikke har et automatisk tørreprogram, skal du selv tørre kondensen væk efter brug. Vandbeholderen skal også tømmes og tørres regelmæssigt. Og fordi det danske vand indeholder meget kalk, er det også en god idé at afkalke dampovnen jævnligt.
Nogle ovne har automatisk afkalkning, men hvis din ovn ikke har det, skal du gøre det manuelt. Det kan du gøre ganske nemt ved at tilsætte eddike til vandet og køre ovnens afkalkningsprogram.

 
Et godt tip inden næste rengøring: Forebyggelse
Du har muligvis hørt, at det er en god idé at lægge et stykke stanniol i bunden af ovnen, så du slipper for at rengøre ovnens bund. Det vil vi ikke anbefale, fordi stanniolen kan brænde fast i bunden af ovnen. I stedet kan du lægge stanniol i en bradepande på ovnens nederste niveau.
Hvis uheldet er ude, og stanniolen brænder fast, er det kun bradepanden det går ud over. Stanniolen kan så opsamle fedt og snavs, mens ovnen kører, så det aldrig rammer ovnens bund og brænder fast.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (11 stemmer)
Siden er blevet set 38.209 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her