Dolmades egner sig som hors d'oeuvre, mellemmåltid, snacks eller de kan indgå i en kold buffet.
Forret. Arbejdstid: ca
45 min. Kogetid i alt: ca 1 time Afkøling: ca 2 timer. Middelsvær at lave.
Mellem pris. Kan tilberedes i mikroovn. 4 personer. Antal: ca 20 stk.
# Ingredienser
til Dolmades, tyrkiske:
25-30 vinblade (evt.
konserverede)
Fyld:
3 løg (ca 250 g)
½ dl olie
75 g langkornede ris
(ca 1 dl)
1 dl kogende vand
1 spsk friskhakket
mynte
1 spsk pinjekerner
1 spsk korender
salt og peber
Kogelage:
saft af 1 citron
1 dl kogende vand
½ dl olie
*
Sådan laves Dolmades,
tyrkiske:
1. Skyl friske,
meget unge vinblade forsigtigt i koldt vand og kom dem derefter i kogende vand
i 2 min.
Tag dem op og lad
dem dryppe af i en sigte før de duppes tørre.
Konserverede
vinblade skal blot dryppe af.
Fyld:
2. Pil og hak løgene
fint. Varm olien i en gryde og lad løgene snurre klare heri.
Kom de rå ris i og
lad dem stege med under omrøring i et par min.
3. Tilsæt kogende
vand, mynte, pinjekerner, korender, salt og peber.
Læg låg på og lad
det snurre ca 10 min, til væden er opsuget. Lad det køle af.
4. Læg ¾ af
vinbladene ud på køkkenbordet med den blanke side nedad.
Kom en tsk af fyldet
på hvert blad, fold siderne ind og rul forsigtigt sammen til en lille pakke.
5. Læg et lag
vinblade i bunden af en dyb pande og fordel de fyldte vinblade derpå tæt ved
siden af hinanden med åbningen nedad, så de ikke åbner sig under
tilberedningen.
Hvis der lægges
flere lag, så kom vinblade imellem lagene.
6. Bland citronsaft,
vand og olie og hæld det over vinbladsrullerne.
Læg en tallerken
over bladene som pres og kom låg på.
7. Kog dolmerne ved
meget svag varme i ca 40 min.
Tilsæt eventuelt
lidt mere vand, hvis de koger tørre.
Lad dolmerne blive
på panden, til de er kølet af.
Hæld eventuel
overskydende væde fra, læg dem på et serveringsfad og opbevar dem i køleskabet,
til de skal spises.
Tips: Friske vinblade kan være svære at skaffe,
men de konserverede fås i mange special- eller indvandrerbutikker, enten
vakuumpakkede eller på dåse.
Letkogte hvidkåls-
eller spidskålsblade kan erstatte vinbladene.
Sådan laves Dolmades,
tyrkiske:
1. Skyl vinbladene
forsigtigt i koldt vand og kom dem i kogende vand i 2 min.
Tag dem op og lad
dem dryppe af, før de duppes tørre.
Konserverede skal
blot dryppe af.
2. Lav fyldet og lad
det køle af.
3. Læg ¾ af
vinbladene ud på køkkenbordet med den blanke side nedad.
Kom en tsk fyld på
hvert blad. Fold siderne ind og rul dem sammen til en lille pakke.
4. Læg et lag
vinblade i bunden af en dyb pande og fordel de fyldte vinblade herpå, tæt ved
siden af hinanden med åbningen nedad.
5. Hvis der lægges
flere lag fyldte vinblade i panden, så kom vinblade imellem lagene.
Hæld kogelagen over.
6. Kog dem ved meget
svag varme i ca 40 min.
Tilsæt evt. lidt
mere vand, hvis de koger tørre.
Lad dem køle af i panden.
Se flere opskrifter fra Tyrkiet
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------