Forret Frokost. Arbejdstid: 30 min. Trækketid: 18-24 timer. Middelsvær at lave. Høj pris (4 personer).
# Ingredienser
til Gravet laks:
1 kg laks, helst
midterstykket
4 spsk salt
3 spsk sukker
1 spsk hvide
peberkorn
1 stort bdt dild
*
Sådan laves Gravet
laks:
1. Tør fisken godt
og skær. den igennem langs rygraden, så der bliver to lige store stykker.
2. Befri begge
kødstykker for ben.
Husk alle småben
mellem ryg- og bugkødet.
Brug pincet eller
fladtang til de mest genstridige.
Pas på, at skindet
forbliver helt.
Skær benene langs
bugsiden bort med en lang skarp kniv.
3. Knus eller kværn
peberkornene og bland dem med salt og sukker.
Skyl dilden godt,
tør den grundigt og klip den fint.
Fordel krydderierne
på begge lakse stykkernes kødside og drys med dilden.
4. Læg
fiskestykkerne sammen med kødsiderne mod hinanden.
Den tynde side af
den ene filet (buglappen) skal ligge mod den tykke side af den anden (ryggen).
5. Læg fisken i et
fad med høj kant og læg let pres på.
Stil den koldt til
næste dag. Vend den efter 8-10 timer.
6. Hæld den udtrukne
saft fra.
Servering:
7. Skrab evt. dild
og krydderier af.
Skær laksen i tynde
skiver på skrå i fiskens længderetning.
Skindet må ikke følge
med.
Server fx laksen på
surbrød og server Gravlakssauce til.
Tips: Det er vigtigt, at laksen står koldt.
Rester, der har stået i stuetemperatur, bør ikke gemmes.
Gravlakspiroger
Rul 300 g butterdej
ud i 4 lige store cirkler på størrelse med en desserttallerken.
Drys ½ spsk
fintklippet dild på den ene halvdel, læg 1-2 skiver gravet laks uden skind over
og drys yderligere med lidt dild.
Fold den anden
halvdel over og klem kanterne sammen med en gaffel.
Pensl med
sammenpisket æg.
Sæt halvmånerne på
midterrillen i en 225 °C varm ovn og bag dem 15-20 min.
Lad dem køle af 3-4 min.,
inden de serveres. Fx med Dildsauce.
Sådan laves Gravet
laks:
1. Tør laksen godt
og skær fileten fra langs begge sider af rygraden, så der bliver to ens
fileter.
2. Befri begge
laksesider for ben.
Skær først benene
langs bugsiderne bort med en lang, skarp kniv (lakse kniv) uden at skade kødet.
3. Gå fileterne
efter for småben, der sidder flest mellem ryg- og bugkødet.
Brug en fladtang
eller en pincet.
4. Fordel
krydderierne på laksefileternes kødside og drys med dilden, der er skyllet og
tørret godt i et klæde.
5. Læg
laksefileterne sammen med kødsiderne mod hinanden.
Den tynde side
(buglappen) af den ene filet skal ligge mod den tykke side (ryggen) af den
anden.
6. Læg laksen i et
aflangt, halvdybt fad og læg let pres på.
Stil den koldt til
næste dag, men vend fisken, når ca. halvdelen af tiden er gået.
Se flere
opskrifter med Laks
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------