Tapas, små retter, appetitvækkere, hors d'oeuvres, håndmadder - uanset hvilken benævnelse du bruger, gør disse velsmagende lækkerbiskener meget mere end bare stille den værste sult inden
middagen. Faktisk betyder ordet hors d'oeuvres "udenfor
hovedmåltidet" - de lægger op til det måltid der følger. Disse delikate
appetit-forhøjere alene er alsidige nok til at sørge for festligt underhold til
et åbent hus, tilfredsstille en stærk lyst til midnatsguf eller bare vække
appetitten til en forfriskende forret.
Hvordan du end beslutter dig for at servere dem, er appetitvækkerne ment som en
nydelse både for gæsterne og kokken. Forberedelsen af dem behøver ikke være
overvældende. Nogle enkle, ligefremme planlægninger kombineret med trin for
trin instruktionerne i denne sektion vil hjælpe til at bevare kokkens ro og
skabe en afslappet, festlig atmosfære.
Når du serverer
appetitvækkerne før et måltid, så husk på at de skal vække appetitten, ikke
tilfredsstille den. En eller to at vælge imellem skulle være tilstrækkeligt,
regn med fem til syv portioner pr. person.
Forbered opskrifter der i sammensætning, temperatur og smag modsvarer det
måltid der følger. For eksempel vil et koldt hors d'oeuvre af skaldyr være en
forfriskende forret før en hovedret med roastbeef eller steak. Men hvis du
planlægger en etnisk middag, og du gerne vil skabe en
mindeværdig begyndelse koordinerer du med en appetitvækker fra samme land.
Mange mennesker foretrækker at servere forretten før gæsterne sidder ved
middagsbordet, fordi det
giver kokken tid til at lave de sidste forberedelser til middagen. Men
forretter som suppe og marinerede salater bør altid serveres, når gæsterne
sidder ved bordet.
Til et cocktailparty
eller åbent hus arrangement, hvor appetitvækkere bliver serveret som
"hovedbegivenheden", bør du planlægge en variation af snacks og små
måltider, hvor noget solidt og mættende er inkluderet. Husk også at jo længere
anledningen varer jo mere vil dine gæster spise. Beregn ti til tolv portioner
pr. person som minimum. Kolde appetitvækkere såsom dips og marinerede grønsager
bør laves adskillige timer forinden, helst dagen før, fordi deres smag virkelig
forbedres med tiden. Nogle varme appetitvækkere kan laves længe før og
simpelthen opvarmes lige inden servering, mens andre bør laves i sidste minut.
Vær sikker på at du har køkkenhjælp. hvis det er nødvendigt for at give disse
afgørende detaljer den opmærksomhed de fortjener. Hvis dine appetitvækkere skal
stå på bordet i adskillige timer, er det vigtigt, for sikkerhedens skyld, at
opretholde serveringstemperaturen.
Appetitvækkere som
bør forblive kolde, fx rejecocktail, bør serveres på et fad sat over knust is.
Varme appetitvækkere, fx kødboller, bør flyttes direkte fra ovnen eller
komfuret til en varmeanordning, såsom fyrfadsvarmer eller fonduesæt. Lav en
balance mellem varme og kolde appetitvækkere og sørg for variation i smag og
sammensætning, fra krydret og fyldigt til let og forfriskende. Og husk på, at
ved et stort selskab med begrænset siddeplads påskønner gæsterne håndmadder og
små portioner med ikke alt for dryppende saucer.
Ved servering af
hors d'oeuvres ligger en del af det sjove i præsentationen. De smukke
farvefotografier af alle retterne giver dig nogle i øjenfaldende ideer til at
lægge sidste hånd på værket.
En enkelt buket af små blomster eller en håndfuld friske urter skaber en
farverig pynt på alt fra en enkel flettet kurv til et formelt sølvfad. En anden
mulighed for pynt er at vælge en ingrediens fra opskriften, og som prikken over
i'et at lægge de flotteste stykker øverst på retten.
Skab din egen menu
af appetitvækkere med de lækre opskrifter fra Kogebog.dk. En fest for den tabte
fodboldkamp eller et åbent hus arrangement i ferien er blot nogle få
muligheder.
Afhængigt af
størrelsen og længden af festen ønsker du måske at supplere din menu med en
delikat
bakke eller en let dessert.
Med uret fra øverst
til højre: Stærke og honningsøde kyllingevinger, Kammuslinger, Spinat-oste
trekanter, Kold skaldyrs-lasagne med krydderost.
Se alle de bedste opskrifter med Tapas/små retter
Se alle de bedste opskrifter med Natmad
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------