Opskrift på verdens bedste frikadeller der smager som
mormors. Der er ikke noget som en omgang rigtig lækre frikadeller, præcis som
mormor lavede dem ... gammeldags og bedst
4 portioner + lidt til madpakken
# Ingredienser
1 kg hakke kalv og flæskekød - halvt af hver (Minimum 10-12%
fedt)
10 g salt
4 økologiske æg
3 dl sødmælk
2-3 store løg (100-140 g)
1 dl danskvand
4 spsk rasp
½ tsk friskrevet muskat
friskkværnet peber, pænt meget
100 g smør eller mere til stegning
* Tilberedning
Rør farsen sammen med salt og lad den hvile i 30 min.
Riv eller hak løget meget fint og bland det sammen i farsen med
resten af ingredienserne.
Lad farsen hvile yderligere 30 min.
Brug en stor pande, og kom 100 g smør på!
Lad det bruse af og form nogle store frikadeller med en ske
(og en ren håndflade).
Steg dem nu ved middelsvag varme i ca 10 min på hver side
PAS PÅ
Brug IKKE olie i stedet for smør eller brug for lidt smør. Der skal være så
meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
Overfyld IKKE panden med frikadeller. Så kan smørret ikke syde og stege
ordentlig omkring frikadellerne, som i stedet bliver kogte!
Din saltning må IKKE være upræcis. Der skal 10 g salt pr. 1 kg fars – ikke mere
og ikke mindre!
Rør IKKE farsen for voldsomt sammen så den bliver for klæg. Du skal røre den af
to omgange. Første gang er når du salter, næsten gang er når resten røres i.
Lad farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på køl i alt, så er du sikker.
Tips: Fik du frikadeller i overskud? Så er der deller
til Frikadelle Sandwich, Rugbrødsmad med Delle og rødbede, Pitabrød med "flækket
delle"… og som en lille Hånddelle.
Til julefrokost kan du stege i røget spæk. Samme mængde som
smør. Skær spækken i små terninger og steg dem på panden (mens farsen hviler i
køleskabet). Fedtegreverne røres i farsen.
INFO: Frikadeller er en type stegte kødboller, og er en
meget populær ret i Danmark som i mange andre europæiske lande. Ordet er en
fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt eller ristet kød. Ordet
er beslægtet med 'frikandeau' og 'frikassé'.
Frikadellen har mange danske navne: deller, dunser, frække
deller, frækkedelle, frikdeller, kødboller - og vi ved vel alle hvad en frikadelle
er.