Aftensmad Hovedret Frokost. Arbejdstid: 30 min. Hviletid: 30 min. Stegetid: 10 min.
# Ingredienser
til Frikadeller:
250 g flæskesmåkød (Brug
ikke kun flæskekød, men halvt af hver)
250 g kalve- eller
oksekød
1 løg
60 g rasp (1 dl) (evt
hvedemel)
2 æg
1 dl mælk, danskvand eller evt bouillon
½ tsk friskrevet muskat
½ tsk allehånde
5 g salt og godt med peber
Til stegning: 50-100
g smør
*
Sådan laves Frikadeller:
1. Befri kødet for
sener.
Skær det i mindre
stykker og kør det en eller to gange gennem en kødhakker, afhængig af hvor
grove du ønsker frikadellerne.
Eller bed slagteren
hakke kødet (eller køb det færdigt og friskhakket).
2. Tilsæt 5 g
salt (ikke 2 eller 9 g, men 5 g) til kødet og rør det sejt.
3. Pil og riv løget.
Bland det i det hakkede kød.
Rør raspen i og
tilsæt æggene, et ad gangen.
4. Tilsæt væsken,
lidt ad gangen, og rør farsen godt.
Den skal være lind.
Lad den hvile mindst
en halv times tid i køleskabet, så bliver den formfast.
5. Smelt smørret
gyldent på panden.
Dyp en spise- eller
dessertske i det varme fedtstof og form farsen til frikadeller.
Steg dem ved jævn
til svag varme ca 5 min. på hver side.
Vend dem af og til,
så de ikke bliver for mørke.
Frikadellerne skal
være brune og helt gennemstegte, men ikke brændte.
Stuvet hvidkål er
klassisk tilbehør, men næsten alt kan ledsage frikadeller.
Tips: Erstat raspen helt eller delvis med mel.
Erstat mælk, fløde, eller bouillon med danskvand. Så bliver frikadellerne mere
»sprøde«
Kan fryses.
Holdbarhed: 3 måneder.
Hjælp: Der findes mange opskrifter på frikadeller og
mange fejl. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Farfar ikke
laver:
1. Din saltning af dellerne er upræcis. Der skal 5 g salt
pr. 500 g fars – hverken mere og eller mindre!
2. Du rører farsen for voldsomt. Du skal røre den af to
omgange. Første gang er når du salter, næste gang når resten røres i.
3. Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 1 time på
køl for at være sikker.
4. Du bruger olie i stedet for smør. Der skal virkelig noget
smør på panden – der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne
når de steges.
5. Du overfylder panden med deller. Det betyder, at smørret
ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som i stedet bliver kogte!
6. Du forfalder til at blande andre krydderier eller ingredienser
i farsen - så er det ikke rigtige frikadeller, men kødfarsboller.
7. Du steger på for kraftig varme, dellerne skal ikke vær
brændte/sorte, men se ud som på billedet øverst - se det er Farfars gode
frikadeller - klart de bedste.
INFO: Frikadeller er en type stegte kødboller, og er en
meget populær ret i Danmark som i mange andre europæiske lande. Ordet er en
fortyskning af det italienske frittatella, der er stegt eller ristet kød. Ordet
er beslægtet med 'frikandeau' og 'frikassé'
Se evt flere
opskrifter med Frikadeller (gode, men ikke som Farfars 💘)
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------