Dejlig indbagt laks med risottoris er nem aftensmad. Her
lavet med færdigkøbt butterdej og med ærter og hårdkogte æg. Server med frisk
grøn salat.
Forberedelsestid: 40 min. Kogetid: 1 time. Antal kuverter: 8
# Ingredienser
2 dl fiskefond
0,6 dl risottoris
40 g smør
2 spsk hvedemel
1,5 dl mælk
1 let pisket æg
1,2 dl friske eller frosne ærter
0,6 dl finthakket persille
2 plader færdiglavet butterdej
2 dåser laks uden væde (a 200 g)
4 hårdkogte æg i kvarte stykker
1 ekstra let pisket æg
*Tilberedning
1. Varm ovnen op til 210 °C.
Beklæd to bageplader med bagepapir.
Bring fonden i kog i en mellemstor tykbundet gryde.
Tilsæt ris og skru ned for varmen.
Lad det simre under låg i 10 min, eller
indtil al væden er absorberet af risen. Tag gryden af
varmen.
2. Varm smørret i en mellemstor gryde og kom melet i.
Rør i 2 min ved lav varme, eller indtil melblandingen er let
gylden.
Tilsæt mælk lidt ad gangen og rør i gryden, indtil
blandingen er jævn.
Fortsæt med at røre i 5 min ved medium varme, eller
indtil blandingen koger og bliver tyk.
Kog videre i 1 minut og tag gryden af varmen.
3. Lad det køle lidt af og rør æg, ærter og persille i.
Læg dejpladerne forsigtigt ud på køkkenbordet.
4. Kom laksen i en skål og skil kødet med en gaffel.
Fordel laksekødet jævnt langs midten af hver dej plade, så
der er 3 cm dej fri på begge sider.
Læg de kvarte æg ovenpå.
Rør ris- og ærteblandingen sammen i en skål. Bland det godt.
5. Fordel risblandingen jævnt over laksen.
Pensl dejkanterne med det ekstra æg.
Fold dejkanterne som en pakke. Vend dejen og
læg den på en bageplade med samlingen nedad.
6 Lav tre diagonale snit i hver pakke. Pensl med æg.
Bag dem i 30 min, eller indtil dejen er luftig og gylden.
Skær dem i fire stykker og server med frisk grøn salat.
Tips:
Retten kan serveres både kold og varm.
Den kan laves flere timer i forvejen og varmes inden
servering.
Variationer: Man kan eventuelt tilsætte en eller to
spiseskefulde
finthakkede syltede agurker til risblandingen.
Hvis det foretrækkes, kan man bruge tun i stedet for laks.
Fiskefond laves ved at blande fiskeben og -hoveder i
letsaltet
vand med de grønsager og krydderurter, man har lyst til.
Bring det i kog. Fjern det skum, der dannes i overfladen af
fonden,
med en ske. Lad det simre i cirka 15 min.
Derefter kan der tilsættes vin, og blandingen kan simre
videre i
endnu 15 min.
Mængden af ingredienser varierer, alt efter den ret man
ønsker at lave.
Som en hovedregel anvendes der en liter letsaltet vand,
en hakket gulerod, en bladselleri og et mellemstort løg.
Fiskens hoved og ben tilsættes efter, at gællerne er
fjernet.
Når fonden har simret første gang, kan der evt tilsættes
lidt rød- eller
hvidvin, hvorefter fonden simrer videre.
Tilsæt krydderurter såsom laurbærblade og persille, alt
efter smag og
hvilken opskrift fonden skal bruges til.
Hvis man bruger friske krydderurter, skal de tilsættes til
sidst.
Man bør vælge krydderurter, der ikke er for kraftige i
smagen.
Kraftigt smagende friske krydderurter giver ofte en bitter
smag efter
at have simret i længere tid.
Når fonden er færdig, sigtes den gennem en fin sigte ned i
en skål.
1
Se alle de bedste opskrifter med laks
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.