Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 30 min. Kogetid: ca 2 timer. Let at lave. Mellem pris. (5-6 personer)
# Ingredienser
til Kalkun, kogt:
1 friskslagtet kalkun (ca 3 kg) eller 1 frossen, optøet
1 løg
2 gulerødder
1 porre
suppevisk (porretop, blegselleritop og evt. 1 laurbærblad)
salt
Tilbehør:
5-6 gulerødder
5-6 porrer
2 persillerødder
*
Sådan laves Kalkun, kogt:
1. Gør kalkunen i stand, hvis det ikke er gjort.
Se And, istandgøring og udtagning.
Skær evt. halsen af, men kog den med.
2. Læg kalkunen i en stor (suppe)gryde og dæk den med koldt
vand.
Bring det i kog, skum det og tilsæt salt.
Dæmp varmen og læg låg på.
3. Gør grønsagerne i stand.
Pil løget, det skal ikke deles.
Del porre og gulerødder et par gange.
Gem porretoppen til suppevisken.
4. Læg grønsager og suppevisk i gryden, når fuglen har kogt
småt en halv times tid.
Lad den koge yderligere 1-1¼ time, den skal ikke være helt
mør, men næsten.
5. Tag fuglen op og si suppen. Kom den tilbage i gryden.
Man kan også blot tage grønsagerne op af suppen med en
hulske, men den bliver klarest, når den sies, så det afhænger af, om man vil
servere suppen til.
6. Gør grønsagerne til tilbehøret i stand.
Del gulerødderne, hvis de er store, skær porrerne i 5-6 cm
lange stykker og del persillerødderne i 4 dele på den lange led.
7. Læg de friske grønsager i gryden til kalkunen og lad dem
koge med 15-20 min., til de er møre, men har bevaret lidt bid.
Tag kalkunen op.
8. Skær kalkunen ud, se And, istandgøring og udtagning, fjern de
grove sener i underlårene, og anret på et varmt fad.
Læg grønsagerne ved og server.
Tips: Kogelagen til kalkunen kan tilsættes et par
glas hvidvin, eller den kan bestå af lys bouillon.
Suppen kan gemmes, evt. fryses, og bruges som basis for
andre supper.
En god peberrodssauce ledsager kogt kalkun fint. Den skal
baseres på suppen, og der kan kun bruges fintrevet, friskrevet peberrod.
Hvide kartofler og smeltet smør kan også serveres til kalkun
og grønsager.
Smørret eventuelt tilsat lidt friskhakket estragon eller
persille.
Andre grønsager kan ledsage.
Kogt kalkun kan også udmærket være kogt på en letsprængt
fugl.
Slagteren sprænger den gerne, hvis han får besked i tide.
Sprængt kalkun kan serveres både varm og kold.
Serveres den kold, og det er specielt delikat om sommeren,
kan peberrodssaucen udskiftes med Flødepeberrod. Se Kalkun,
sprængt.
Se alle de bedste opskrifter med Kalkun
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------