Yndlingsdesserten
for både børn og voksne er sandsynligvis is. Med hjemmelavet is i fryseren, kan
man klare enhver dessert situation, lige fra kræmmerhuset til den elegante
festanretning.
Til 4-6 personer. Tilberedningstid: 20 min. Frysetid: ca. 3 timer.
# Ingredienser
½ stang vanilje
½ dl vand
5 dl piskefløde
6 æggeblommer
125 g (1½ dl) melis
* Fremgangsmåde
1. Flæk
vaniljestangen og tryk den lidt flad.
2. Bring vandet i
kog i en tykbundet gryde.
Læg vaniljestangen i
og tilsæt fløden.
Lad det koge et par
minutter.
Tag så
vaniljestangen op.
3. Pisk æggeblommer
og melis til en tyk æggesnaps.
4. Hæld den kogende
fløde i æggene (i en tynd stråle) samtidig med at der piskes.
5. Hæld cremen
tilbage i gryden, der sættes over svag varme.
Det må endelig
ikke koge!
Pisk hele tiden (med
elpisker eller piskeris), til cremen er tyk.
6. Lad cremen køle
lidt af. Der skal piskes i den af og til, så den ikke trækker skind.
7. Hæld cremen i en
frysefast form, fx en plastskål.
Dæk den til med alufolie
og stil den i fryseren.
Rør i isen to gange
under frysningen og skrab ned fra skålens sider.
Isen skal fryse
mindst 3 timer.
8. Tag isen ud af
fryseren og stil den i køleskabet ca. 15 min, før den skal spises.
Isvariationer:
Hjemmelavet is kan
tilsættes forskellige smagsingredienser og fyld foruden vanilje (eller
citronskal). Som regel rører/blander man det i cremen, inden hvider/flødeskum
foldes i.
Tutti-frutti is
Hak 100 g
cocktailbær og rosiner groft.
Lad dem trække i ½
dl portvin eller madeira natten over.
Bland det i cremen.
Mokka-is med
valnødder
Opløs 4 spsk
pulverkaffe i 1-2 spsk kogende vand.
Hak 50 g valnødder.
Rør begge dele i
cremen.
Hele eller halve
valnødder drysses over ved serveringen.
Bismarcks is
Knus en lille
håndfuld Bismarcksklumper (rød- og hvidstribede pebermyntebolcher) fint og
bland dem i cremen.
Grøn mynte is
Hak en håndfuld
friske mynteblade fint og rør dem i cremen.
Nougat-is
Smelt 125 g (1½ dl)
melis på en tør pande.
Lad det blive
gyldent og tilsæt derefter 75 g grofthakkede hasselnødder.
Rør det godt sammen.
Hæld massen tyndt ud
på en bageplade smurt med olie.
Når nougat'en er
kold, knuses den i en plastpose med kagerullen.
Bland det i cremen.