Frokost Efterret. Arbejdstid: 20 min. Bagetid: ca 40 min. Middelsvær at lave. Mellem pris.
4 personer.
# Ingredienser
til Ostesoufflé
Soufflédej:
reven ost, helst en blanding af halvt emmentaler eller gruyere og parmesan
25 g smør
hvedemel
2½ dl mælk eller fløde
4 æggeblommer
5 æggehvider
hvid peber og evt fint salt
evt lidt reven muskat
Endvidere:
smør til formen
1 spsk fint reven parmesan
Souffléform. 1½ l
*
Sådan laves Ostesoufflé
1. Sæt ovnen på 200 °C.
Den skal være varm, når soufflédejen er klar, for den tåler
ikke at vente.
2. Riv ostene. Smør souffléformen ensartet med smør, det må
ikke sidde i klumper.
Sikrest er det at smelte smørret og pensle formen et par
gange med mellemrum.
Soufflédej:
3. Smelt smørret i en tykbundet gryde, det må ikke tage
farve.
Rør melet ud heri og spæd med mælk eller fløde, gerne varm,
så klumper det ikke så nemt, men det er en træningssag.
Denne opbagning skal være tyk og glat.
Lad den koge et par min. og tag gryden fra varmen.
4. Rør den revne ost i og rør, til den er smeltet.
Smag til med peber og evt salt, osten er salt i sig selv.
Lad det svale lidt.
5. Rør æggeblommerne i en ad gangen, rør evt lidt reven
muskat i, og lad det blive koldt.
6. Pisk æggehviderne meget stive.
Rør først et par spsk pisket æggehvide i dejen med fast
hånd, så bliver dejen tilstrækkelig blød til, at den resterende portion pisket
hvide kan vendes i.
7. Hæld dejen i souffléformen, der kun må være ¾ fuld, der
skal være plads til, at souffléen hæver.
8. Sæt straks formen på ovnens nederste rille, og bag souffléen
35-40 min., til den er høj, let og gylden.
Undgå at åbne ovndøren, og hvis, da forsigtigt og senest
muligt.
Det er bagværk, der let falder sammen.
9. Omvind evt souffléformen med et klæde, når den kommer ud
af ovnen, så mister den ikke temperatur og holder sig bedre høj.
Server straks - soufflé tåler ikke at vente, så synker den
sammen.
Tips: Soufflé kan oversættes med »noget, der er
pustet op«, og en virkelig let soufflé synker en anelse sammen, i det øjeblik
den forlader ovnvarmen. Det gør ikke noget.
Men venter den for længe, kan den synke så meget sammen, at
letheden går af den.
Det er derfor, at reglen om soufflé siger, at gæsterne
skal vente på den, aldrig omvendt.
En souffléform er en rund, ovnfast form med høje, lige
sider.
Se alle de bedste opskrifter med Ost
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------