Dessert. Arbejdstid: 45 min. Hævetid i alt: ca 1¼ time. Bagetid: ca 30 min. Skal trække: 6-8 timer, gerne til næste dag. Middelsvær at lave. Mellem pris. Fryse-egnet. 6 personer.
# Ingredienser
til Savarin
1 dl mælk
25 g gær
1 spsk sukker
2 æg
2 æggeblommer
250 g hvedemel (ca. 4 dl)
25 g smør (knap 2 spsk)
Sukkerlage:
2 dl vand
170 g sukker (2 dl)
1½ dl kirsch eller Grand Marnier
Til formen: smør
Randform: ca 1¼ l
*
Sådan laves Savarin
1. Lun mælken let (35 °C) og rør den glat med gæren i en
skål.
2. Tilsæt sukker, de sammenpiskede æg og rør melet i lidt
efter lidt og rør godt.
Dejen skal ende med at være meget lind.
3. Fordel smørret (i skiver) over dejen, dæk skålen med et
klæde og lad dejen hæve lunt, i 45 min.
4. Smør randformen.
5. Sæt ovnen på 200 °C.
6. Rør dejen igennem og læg den i randformen.
Den må kun fyldes ca ⅓
op, ellers hæver dejen ud over kanten.
Lad dejen stå lunt og tildækket, ca 30 min, til den står
helt op til kanten af formen.
7. Bag savarinen ca 30 min midt i ovnen.
Tag kagen ud og vend den forsigtigt ud på en bagerist og lad
den svale af.
Sukkerlage:
8. Kom vand og sukker i en kasserolle og kog det ved svag
varme, til det får sirups- karakter. Det skal danne lange dråber, når man
dypper en ske i.
9. Lad lagen svale af og hæld kirsch eller Grand Marnier i.
10. Læg kagen tilbage i den renvaskede randform.
Prik den godt og dryp lage over med en ske.
Hæld med pauser al lagen over, kagen opsuger den
efterhånden.
Vend kagen en gang eller to på en tallerken og lad den stå
en times tid, så lagen fordeler sig ens i kagen.
Den skal være gylden, tung og blank af lagen.
Lad den trække 6-8 timer, gerne til næste dag.
Servering:
11. Vend savarinen ud på et fad.
Dryp evt med lidt mere kirsch eller Grand Marnier,
umiddelbart før den serveres.
Tips: Server flødeskum eller Creme Chantilly til.
Læg frisk frugt i midten eller server den til, fx jordbær,
hindbær eller halverede, udstenede blommer.
Eller syltet frugt, se Frugt, syltet, Ferskner, syltede eller Blommer, syltede.
Savarinen kan overtrækkes med abrikosmarmelade:
Kog 100 g god abrikosmarmelade med 1¼ dl vand og 1 spsk
sukker og pensl savarinen med abrikosblandingen, når kagen er vendt ud på et
fad.
Rom kan erstatte kirsch eller Grand Marnier.
Savarinen kan bages i små portions-randforme, så skal
temperaturen hæves lidt (210 °C) og bagetiden forkortes til ca 20 min.
Kan fryses. Holdbarhed: 3 måneder.
INFO: Savarin er en ringformet kage af gærhævet hvededej,
der gennemvædes med rom og sukkervand. Savarin serveres med råcreme og frisk
eller kandiseret frugt.
Kagen er opkaldt efter den franske gastronom J-A.
Brillat-Savarin.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------