Savarin En fransk
klassiker lavet af gærdej. Den bages i en randform, overhældes med en lage med
rom og spises fx med frugter. Savarin mætter godt; skær den i små stykker.
Til 6-8 personer. Tilberedningstid:
½ time. Hævetid: ca 1 time. Bagetid: ½ time. Trækketid: ½ time.
Fryseegnet uden lage.
# Ingredienser
Dej:
1 dl kaffefløde
eller mælk
60 g smør
20 g gær
salt
2 spsk melis
2 æg
200 g (30 dl)
hvedemel
Lage:
3 dl vand
200 g (20 dl) melis
1 dl rom eller kirsch eller 1½ dl vin eller frugtsaft
* Fremgangsmåde
1. Smelt smørret i
en gryde. Tag den fra varmen og tilsæt fløde.
2. Gæren smuldres
ned i en stor skål.
Tilsæt den håndvarme
væske. Rør til gæren er opløst.
3. Tilsæt 1 knsp
salt samt sukker.
Pisk æggene sammen og hæld dem i skålen med melet.
Rør dejen glat.
Det gøres bedst med
dejkrogene på elpiskeren.
4. Dæk skålen til og
stil dejen til hævning ca. 45 min.
5. Slå dejen ned med
en træ-grydeske og rør den igennem med dejkrogene.
Kom den i en smurt,
raspstrøet randform, der ikke må fyldes mere end halvt op.
Lad dejen hæve, til
den næsten når randen (15-30 min.).
6. Bag savarin'en i
en varm ovn ved 200 °C i ca. ½ time.
Prøv med en kødnål
eller en tandstikker, om den er gennembagt.
7. Lad savarin'en
køle lidt af i formen, før den vendes ud på en bagerist.
Vask formen og læg
den lune kage tilbage i den.
8. Kog melis og vand
til lagen i en tykbundet gryde.
Tag gryden fra
varmen og rør, til sukkeret er opløst.
Tilsæt rommen.
9. Prik kagen over
det hele med en kød eller strikkepind.
Øs lagen over og lad
kagen trække ½ time.
10. Vip formen og
hæld evt. overflødig lage fra (gem den til frugten eller til en anden dessert).
Vend savarin'en ud
på et fad.
11. Desserten fyldes
med flødeskum eller frugt.
Tips
Savariner er
velegnede til at fryse ned. Bag af en dobbelt portion dej og frys halvdelen
ned.
Når savarinen skal
bruges, tøes den op på køkkenbordet i ca 2 timer.
Prik den over det
hele og hæld den varme lage over, til den ikke kan suge mere.