Det er praktisk og
nemt at stege kød i ovn. Det er blot at krydre det, sætte stegetermometeret i
og lægge kødet i et fad. Derefter passer stegen sig selv.
Vælg et ikke for
lille stykke kød. Ikke under 1 kg til ovnstegning men heller ikke over 2½ kg.
Og kødet bør være
mørt.
Salt og
krydderier
Gnid 1 tsk salt og ¼
tsk sort eller hvid peber per kg ind i kødet. Til svinekød er ingefær, rosmarin
og salvie gode krydderier. Til lam passer basilikum, oregano, rosmarin og
hvidløg. Du kan også bruge en færdig blanding.
Kødtermometer
vigtigt
For at få den rette
indertemperatur skal termometeret placeres rigtigt. Spidsen skal sidde midt i
kødets tykkeste del. Helst skal hele røret være inde, for at den korrekte
temperatur vises.
Passende fade
Vælg et ovnfast fad
af en størrelse der passer til stegen. Fadet skal kun være lidt større end
stegen. Så bliver der en fin sky til saucen. Gode materialer til fade er
ovnfast glas eller keramik.
Disse kan også bruges i mikroovnen. En lille bradepande eller stegepande, der
tåler ovnvarmen, er også godt.
Risten behøves
ikke
Kødet bliver mere
ensartet stegt, hvis det lægges direkte i fadet eller bradepanden. Sæt det på
ovnens nederste rille.
Varm eller kold
ovn?
Som regel sættes kød
i en varm ovn, men kan sættes i en kold ovn, da bliver stegetiden ca 20
minutter længere. Husk at en stegeso altid skal i en kold ovn, efter at den har
ligget i vand et stykke tid.
Rigtig ovnvarme
Oksekød kan steges
ved 125 °C eller 175 °C. Vælg 125 °C til roastbeef eller oksesteg hvis kødet
skal være rosa indeni. Stegetiden bliver noget længere, men kødet svinder
mindre.
Svine-, lamme- og
kalvekød steges ved 175 °C.
1. For at få en
ensartet stegning og pænere skiver bør du snøre et ujævnt stykke kød.
Brug kraftig
bomuldstråd.
Gnid kødet med salt og passende krydderier.
2. Stik
stegetermometeret ind så spidsen sidder midt i kødets tykkeste del.
I aflange stege stikker
du det i fra den korte side.
I runde stege skal
det i lidt på skrå ovenfra.
3. Læg stegen i et
passende fad uden rist. Fadet skal kun være lidt større end stegen.
Opvarm ovnen til den
rette temperatur.
Sæt fadet på
ovnristen på den nederste rille i ovnen.
Steg til den ønskede
indertemperatur alt efter kødtype, og hvor gennemstegt du vil have stegen
(efter opskriften).
4. Tag stegen ud,
når inder-temperaturen er nået.
Læg den på et
skærebræt og dæk med alufolie.
Lad stegen hvile 15
minutter.
Hvis du skærer i
stegen straks, vil kødsaften løbe ud og kødet bliver tørt.
Mål skyen op og pisk
i fadet med lidt vand eller bouillon af vand og terning.
Jævn evt. skyen med
lidt maizena.
OBS! Brug ikke
fastbrændt sky. Den smager ikke godt.
Se alle de bedste opskrifter med At stege kød i ovn
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------