To gode
hverdagsgryder:
Til højre Brune
bønner med oksekød - se opskrift nedenfor.
Til venstre Ærtegryde
med flæsk. (se denne opskrift HER)
Sunde gryder med
ærter, bønner og linser - sund og billig mad. Tørrede bælgfrugter har stort fiber-indhold
og fylder derfor godt.
Til 4 personer.
Iblødsætningstid: 4-12 timer. Tilberedningstid: ca 1½ time. Fryseegnet
# Ingredienser
250 g brune bønner
500 g oksekød
(inderlår eller klump)
2 spsk olie
2 løg
2 fed hvidløg
salt og peber
2 tsk paprika edelsüss
1 laurbærblad
1 tsk rosmarin
5 dl bouillon
2 spsk tomatpuré
evt. 1 spsk
maizenamel
3 spsk cremefraiche
1 bdt purløg
* Fremgangsmåde
1. Skyl bønnerne og
læg dem i blød i koldt vand, mindst 4 timer.
2. Bring dem i kog i
iblødsætningsvandet, til de er møre, ca 1 time.
3. Skær kødet i
terninger, der brunes i olien i en gryde.
4. Pil løgene og hak
dem fint.
Svits dem i gryden
sammen med kødet.
Pres hvidløget direkte ned i gryden.
Drys med krydderier.
Laurbærbladet skal smuldres.
Tilsæt bouillon og tomatpuré.
Bring retten i kog,
skru ned, læg låg på og lad den snurre ca 45 min, eller til kødet er mørt.
5. Lad bønnerne
dryppe af og kom dem i gryden til kødet.
Lad det koge i 5
min. Rør fløden i.
6. Hvis saucen er
for tynd, kan den jævnes med maizenamel, der er rørt ud i lidt vand:
7. Klip purløg over
retten.
Server kartoffelmos
eller grovbrød til.
Tips: Sådan hakker man løg: Skær det hele løg over
på langs. Skær en halvdel ad gangen på langs i tynde stave uden at skille dem
ad. Vend løget en halv omgang og skær i tykke eller tynde »skiver«, alt efter
hvor små terninger, du vil have.