Gammeldags oksesteg er en god gammel ret, som falder i de
flestes smag. Få opskriften, helt som mormor lavede den, her.
Til 6 personer.
Marineringstid: 12 timer. Ikke særlig fryseegnet
# Ingredienser
1½ kg
okseinderlår/klump
100 g spæk/bacon i
tynde skiver
smør
4 porrer
1 spsk maizenamel
1 spsk tomatpuré
Krydderbuket:
3 kviste persille
1 kvist timian
1-2 laurbærblade
Marinade:
4 dl rødvin
2 spsk olie
2 gule løg
4 hele nelliker
hele peberkorn
* Fremgangsmåde
1. Stik de hele
nelliker i de pillede løg.
Læg stegen i et dybt
fad med 10 hele peberkorn, de hele løg, olie og rødvin.
Dæk fadet med
alufolie og lad det stå køligt i ca 12 timer. Vend stegen af og til.
2. Tør stegen godt
af.
Spæk/baconskiverne
krydres på den ene side med salt og peber og lægges over stegen med den
krydrede side indad.
Sæt dem fast med
tandstikkere.
3. Brun stegen i
smørret i en stor gryde.
Tilsæt den siede
marinade (gem løgene).
Bind krydderbuketten
sammen og læg den i gryden.
Lad stegen snurre under låg ved svag varme i ca 2 timer.
4. Når kødet er
næsten mørt, fjernes krydderbuketten.
Tilsæt løgene (fjern
nellikerne).
Lad det hele snurre
videre, til kødet er mørt.
5. Tag stegen op og
hold den varm; fjern spæk/bacon og tandstikkere.
Tag også løgene op.
Jævn skyen med lidt mel udrørt i vand.
Smag saucen til med
tomatpuré og krydderier.
6. Server stegen i
skiver med løgene på fadet.
Saucen hældes i en
sauceskål, og server grøn salat og kogte kartofler til.
INFO: At braisere
vil sige at stege med tilsætning af væde.
Metoden gør de mindre møre kødstykker saftige og velsmagende. Kødet kan også
marineres inden stegningen - det mørner. Både kød og sauce får en fin smag,
hvis kødet steges med lidt af marinaden. Spæd med måde, hvis den er stærkt
krydret.