Grundopskrift. Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 4 timer Mængde: 1-1¼ l. Middelsvær at lave. Lav pris. Fryse-egnet. 4 personer.
# Ingredienser
til Kalvefond:
2 kg kødfulde kalveben
4-5 l vand
2 gulerødder
2 løg
1 persillerod eller 1 pastinak
¼ selleri
10 hele peberkorn
evt. 2 fed hvidløg
salt
Krydderurtebuket:
persille
evt. 1 laurbærblad og/eller 1 lille kvist timian
den grønne top af 1 porre
*
Sådan laves Kalvefond:
1. Bed slagteren hugge benene i mindre stykker.
Det er vigtigt, de er kødfulde, ellers afgiver de ikke smag
nok.
2. Læg de delte ben i en stor gryde.
Hæld det kolde vand ved og bring grydens indhold langsomt i
kog.
Skum omhyggeligt.
3. Gør imens grønsagerne i stand og del dem et par gange.
Kom dem i gryden sammen med peberkorn og evt. de pillede
hvidløg.
Tilsæt krydderurtebuketten.
Lad suppen koge småt under låg ca 3 timer.
4. Tag benstykkerne op med en hulske og si suppen gennem et
klæde eller en sigte foret med pladevat.
Hæld den tilbage i gryden og lad den stå, til fedtet har
samlet sig foroven.
Fjern det.
Kog suppen ind uden låg, til der er 1-1¼ l tilbage.
Jo mere indkogt, jo mere koncentreret smag.
Smag fonden til med salt.
5. Fordel den fond, der ikke straks skal bruges, i mindre
portioner i aluforme eller plastbøtter.
Opbevar fonden i køleskab, hvis den skal bruges inden for et
par uger, og i fryser, hvis den skal gemmes længere.
Tips: Kalvefond bruges til lys sauce, suppe og
stuvninger.
Til suppe kan den koncentrerede fond fortyndes med lidt
vand.
Når kalvefonden koges ind og afkøles, bliver den geleagtig.
Så kaldes den også kødglace eller kødsky.
Frosset ind i små portioner er den en uvurderlig smagsgiver
til en hverdags-sauce.
Kalvefond kan også laves som brun fond, se Fond, brun.
Kan fryses. Holdbarhed: 6 måneder.
Se de bedste opskrifter med Kalvekød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------