Sunde gryder med
ærter, bønner og linser - Her en dejlig linsegryde med kødboller - sund og
billig mad. Tørrede bælgfrugter har stort fiberindhold og fylder derfor godt. Der
er mange slags at vælge imellem, de er sunde og egner sig godt til gryderetter.
Til 6-8 personer.
Iblødsætningstid: 2-3 timer. Tilberedningstid: ca 1 time. Fryseegnet.
# Ingredienser
500 g linser
salt, hele peberkorn
400 g hakket flæske-
og kalvekød
2 store løg
1 persillerod
4 gulerødder
30 g smør/margarine
5 dl bouillon
2 fed hvidløg
2 tsk eddike
4 porrer
1 æg
3 spsk rasp
1 dl fløde
lidt merian
* Fremgangsmåde:
1. Læg linserne i
blød i koldt vand 2-3 timer, før maden skal laves.
2. En time før
middagen skal på bordet, bringes linserne i kog i iblødsætningsvandet.
De skal koge ½ time.
Hæld så vandet fra.
3. Pil løgene og
skrab persillerod og gulerødder.
Hak løgene groft og
skær resten i terninger.
4. Svits grønsagerne
i fedtstoffet i en stor gryde.
Tilsæt 8 hele
peberkorn, de pressede hvidløg, 4 dl bouillon og eddike.
Lad det koge 10-15 min,
til grønsagerne er møre.
5. Kom det hakkede
kød i en stor skål og rør det til fars med æg, rasp, fløde og ca 1 dl bouillon.
Farsen skal være ret fast.
Smag den til med
merian (eller dit yndlingskrydderi) samt salt og peber.
6. Form farsen til
runde kødboller, der koges ca 6 min i en gryde med letsaltet vand.
7. Skyl porrerne og
skær dem ringe, der kommes i grønsagsgryden sammen med linserne.
Drys med 1 tsk salt.
Bring gryden i kog
et par minutter.
8. Læg kødbollerne
øverst i gryden og lad dem snurre med i ca 5 min.
9. Server lun flûte
eller grovboller til.
Tips: Sådan hakker man løg: Skær det hele løg over
på langs. Skær en halvdel ad gangen på langs i tynde stave uden at skille dem
ad. Vend løget en halv omgang og skær i tykke eller tynde »skiver«, alt efter
hvor små terninger, du vil have.