Indhold
Generelle retningslinjer
Stegt kalkun
Lammekølle med ben
Hvilene okseribbensteg
Stege uden ben
Om du planlægger at imponere din familie og dine venner med en storslået feriemiddag, eller du bare skal medbringe en dejlig dessert eller velsmagende grønsager til en andens hjem, vil
opskrifterne her gøre det specielt.
UDSKÆRINGER
At skære for synes
at være et formidabelt arbejde. Men med de følgende retningslinjer og
illustrationer vil du lære at skære hovedattraktionen for som en professionel.
Generelle retningslinjer
Beregn tid nok før
servering, ikke kun til at stege kødet, men også hviletid og tid til at skære
for.
En hviletid på 10
til 20 min anbefales til store stykker kød, såsom stege, kalkun og hele
kyllinger. Hviletiden giver kødet mulighed for at stege færdig. Kød er lettere
at skære for efter hviletiden.
Hvis kødet skæres for lige når det kommer ud af ovnen, mister det mere af den
smagfulde saft.
De temperaturer der
er angivet til at flytte kød og fjerkræ fra ovnen er 2½ °C til 5 °C lavere end
standard sluttemperaturerne. Dette er fordi temperaturen fortsætter med at
stige under hviletiden.
Under hviletiden kan
du sætte det sidste præg på salaten og forretterne. Dette er også et godt
tidspunkt til at lave saucen.
Medmindre du planlægger
at skære for ved bordet, lægges kødet på et stort skærebræt med en rille rundt
om til at opsamle saften. (Eller sæt skærebrættet inden i en bageplade. Saften
vil blive opsamlet i bagepladen.) Brug en lang skarp forskærerkniv til at skære
kødet i skiver med, og en langskaftet kødgaffel til at holde kødet på plads
med.
Mens du skærer kødet
for varmes brødene i ovnen.
Til toppen
Stege uden ben
Benløse okse-,
flæske-, og lammestege er lette at skære for. Hold stegen fast med en
langskaftet kødgaffel. Med kniven i lodret stilling til skærebrættet skæres
igennem årerne i tynde, jævne skiver. Skær skiverne mellem 6 mm og 1½ cm tykke.
Til toppen
Hvilene okseribbensteg
For at gøre den
hvilene ribbensteg stabil når du skærer for, skæres et kileformet stykke fra
den brede ende af stegen, sådan at kødet vil ligge fladt på skærebrættet.
Indsæt en langskaftet
kødgaffel under det øverste ribben. Skær igennem toppen af stegen mod ribbenet.
Denne steg kan skæres i skiver på mellem 1½ til 2 cm tykkelse.
Skær med spidsen af
kniven langs med ribbenet for at løsne kødskiven.
For at flytte
kødskiven lader du knivbladet glide ind under kødskiven. Hold den fast med en
kødgaffel. Løft skiven og læg den på en tallerken.
Til toppen
Lammekølle med ben
For stabilitet
lægges lammekøllen på siden på et skærebræt med skankbenet pegende væk fra dig.
Skær to eller tre skiver på langs fra det stykke kød der er tættest på dig.
Dette vil få kødet til at ligge fladt på skærebrættet.
Vend stegen om så
den ligger på den skårne side. Hold stegen fast med en langskaftet kød gaffel
indsat i kødet modsat skankbenet. Hold kniven lodret til skærebrættet og start
ved skankbenet med at skære igennem årerne til jævne, tynde skiver. Skær
skiverne mellem 6 mm og 1½ cm tykke.
Når du kommer til
krydsbenet løsnes skiverne ved at skære under dem langs med skinnebenet.
Til toppen
Stegt kalkun
For at starte
udskæringen af den stegte kalkun fjernes benene; hold i overlåret og skær med
en forskærerkniv gennem skindet mellem låret og kalkunens krop ned til
sammenføjningen. Træk benet væk fra kalkunens krop og skær igennem
sammenføjningen til rygraden.
For at dele
overlåret fra låret lægges benet på et skærebræt med skind siden opad. Skær
igennem ved sammenføjningen.
På dette punkt kan
overlåret serveres som det er eller skæres i skiver. For at skære overlåret i
skiver holdes overlåret i ret vinkel med benet opad. Skær nedad i 6 mm skiver.
Drej overlåret som du skærer. Fjern de store sener og smid dem ud.
For at skære låret i
skiver vendes det med skindsiden nedad. Skær langs med længden af benet,
derefter vendes skindsiden opad og kødet skæres på tværs af årerne.
For at fjerne
vingerne indsættes en langskaftet kød gaffel i kalkunen for at holde den fast.
Skær ned imellem vingen og kalkunens krop med en forskærerkniv. Træk vingen ud
og skær gennem sammenføjningen.
For at fjerne
brystkødet indsættes en langskaftet kødgaffel i kalkunen for at holde den fast.
På brystkødets base laves et vandret snit igennem brystet ind til benet. Skær
skiverne med jævne lige snit ned til det vandrette snit. På dette tidspunkt vil
skiverne falde af.
Til toppen
Se alle de bedste opskrifter med Kalkun
Se alle de bedste opskrifter med Lammekølle
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------