En hare skal helst
ikke være over et år gammel og den er bedst ved 6-8 måneder.
Den vejer ca 3 kg
efter flåning, og det er kød nok til 6-8 personer.
I fileterne er der
nok til 2-3 personer.
Hare har en udpræget
vildtsmag, og mange lægger den i mælk natten over. Kaniner kan tilberedes på
samme måde som hare, men har slet ikke den karakteristiske smag.
Istandgøring af
hare og kanin
Harer skal flås, det
gør vildthandleren gerne, hvis man køber den.
Men hvis du selv har nedlagt dyret gøres det sådan: Hæng den op på en krog i
bagbenene. Harer skal hænge og modne fra 5-8 dage, afhængig af alderen. Unge
harer skal hænge kortest. Et godt tegn på at haren har hængt længe nok, er når
dens ører begynder at hænge nedad.
Skær rundt om
bagbenene ved hælen. Læg et snit på indersiden af benene op ad lårene og snit
et stykke op ad bugens midte. Træk skindet af til hovedet og skær så dette af.
du groveste hinder på haren kan fjernes, men da hinderne holder på saft og
kraft bør man ikke være alt for flittig med at skære dem fra. Hvis der er nogle
tilbage efter stegningen, kan du skæres fra når kødet alligevel skæres i
skiver.
INFO: Den europæiske hare (Lepus europaeus), eller blot
kaldt haren, er en hareart, der findes i Europa samt som indført art i både
Australien, Syd- og Nordamerika. Den lever i mange forskellige slags terræn,
men især i det dyrkede landbrugsland. Haren er en typisk planteæder og er mest
aktiv om natten. Herhjemme er den udbredt over hele landet, men er blevet
sjældnere i de seneste årtier.
Harens unger kaldes harekillinger. Især i jagtsprog kaldes
hunnen for en sætter og hannen for en ramler.
Se spændende opskrifter med hare HER
Haren er et vigtigt jagtvildt.
Hare (se dog regionale jagttider) 01.10 - 31.12
Vildkanin 01.09 - 31.01
Vær opmærksom på, at der for disse arter gælder lokale
jagttider, som du finder her og HER