Retten egner sig godt til gæstemad. Alt kan laves klar i god tid. Lige før servering varmes fisken i suppen.
Aftensmad Hovedret Suppe. Arbejdstid: ca. 40 minutter
Kogetid i alt: ca. 45 minutter. Middelsvær at lave. Høj pris. (4 personer)
# Ingredienser til Bouillabaisse, Vesterhavs:
1½ kg fisk af forskellig slags (fx pighvar, torsk, ørred,
makrel, rødspætte, knurhane, havkat - lad sæsonen bestemme - plus et par
ekstra hoveder)
Kogelage:
1,5 l vand
1 bdt persille
1 løg
diverse fiskeskrog og -hoveder
Suppe:
1 løg
3 fed hvidløg
1 fennikel
1 knsp safran
½ dl olie
4 tomater
1 kvist timian
1 laurbærblad
3 dl tør hvidvin
salt og peber
Endvidere: 1 bdt persille
* Sådan laves Bouillabaisse, Vesterhavs:
1. Rens alle fisk grundigt, befri dem for hoved, hale og
finner.
Kogelage:
2. Kog hoveder, haler, finner og nogle ekstra hoveder (fås i
reglen gratis hos fiskehandleren) i vandet tilsat 1 bdt persillen og løget
skåret i kvarte.
Lad det koge 20 minutter. Si lagen.
Suppe:
3. Pil løget og skær det i skiver. Hak hvidløgsfeddene
groft.
Skyl fenniklen, fjern toppen og skær roden i strimler.
Snur det hele sammen med safranen i olien i en stor gryde.
4. Skold og flå tomaterne, befri dem for kerner og hak
tomatkødet groft.
Kom dem i gryden til de andre grønsager og tilsæt
timiankvist, laurbærblad og halvdelen af hvidvinen.
Lad suppen koge for svag varme under låg i 5 minutter.
5. Tilsæt den siede fiskelage og resten af hvidvinen.
Lad det koge nogle minutter for god varme uden låg, så alkoholen
fordamper og vinsmagen koncentreres.
6. Læg de rensede fisk i gryden.
De faste - fx torsk, pighvar og havkat - først, og de andre
et par minutter senere.
Lad fisken mørne under låg for svag varme i 10-12 minutter,
afhængig af sort og størrelse, og lad den trække nogle minutter i suppen, før
den tages op med en hulske.
7. Pil fiskekødet fra benene og del det i mundrette stykker.
Smag suppen til med salt og peber og lad fiskestykkerne
netop blive gennemvarme i suppen.
Server straks. Hakket persille kan drysses over eller gives
til i en lille skål.
Server landbrød eller flutes og eventuelt Aïoli til.
Tips: Brug så vidt muligt fisk, der har sæson, så er
de billige for årstiden. Tænk på, at friske fisk lugter af hav og ikke af fisk.
De skal have røde gæller og klare, ikke indsunkne øjne. Et let tryk med en
finger bør ikke efterlade dybe mærker.
Se flere
opskrifter med Bouillabaisse
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------