Bouillabaisse er en spændende fiskesuppe, som oprindeligt
stammer fra Provence i Frankrig. Server gerne bouillabaisse med et godt brød og
et glas hvidvin.
Til 4 personer. Tilberedningstiden for bouillabaisse er ca 1
time. Heraf er arbejdstiden ca 30 min.
# Ingredienser til Bouillabaisse:
500-600 g fisk med ben, fx skrubber, hvilling eller aborre
1½ kg blandende fisk og skaldyr – fx rødtunge, laks,
muslinger, rejer
1 porre (150 g)
½ fennikel (175 g)
3 fed hvidløg
2 flåede tomater som concassé (grofthakkede)
2 spsk (oliven)olie
2 kviste timian
1 knsp hel safran
1½ dl hvidvin
1 l Fiskefond – Fiskebouillon
salt og peber fra kværn
*
Sådan laver man bouillabaisse
Start med at skære den rensede fisk i passende stykker og
skrub muslingerne.
Rens herefter grønsagerne, og skær så porren i tynde ringe.
Skær fenniklen i tynde stykker på samme størrelse som
porreringene.
Knus hvidløgene.
Skær tomaten til tomatconcassé (se her, hvordan du laver
tomatconcassé).
Varm olie i en tykbundet gryde.
Sauter porre, fennikel, hvidløg og skyllede timianblade ca.
5 min.
Tilsæt så safran, hvidvin og fond/bouillon.
Kog det og kom tomat i.
Læg nu fisken i – først fast fisk og derefter muslingerne.
Kog suppen 2-3 min. med låg.
Tilsæt rejer.
Sluk og lad suppen stå 5-10 min.
Smag slutteligt til med salt og peber.
Og så er din bouillabaisse klar til servering.
Tips til
Bouillabaisse
Suppen er en dejlig ret, hvis man har tiden til det. En
lækker ret at servere for dine gæster hele året rundt.
Server den gerne med et godt brød. Fx
koldhævede flutes.
Eller du kan servere retten med aioli og brødcroutonner.
Du finder
opskriften på hjemmelavet aioli her.
Og du
finder opskriften på brødcroutonner her.
Og husk at retten efter vores mening kun bliver bedre, hvis
den serveres med et godt glas hvidvin. Du kan fx bruge resten af hvidvinen fra
retten.
Velbekomme, og god fornøjelse.
Brasiliansk bouillabaisse
INFO: Bouillabaisse er en krydret fiskesuppe, der oprindeligt
stammer fra området omkring Marseille i Provence, Frankrig. Der kan anvendes
flere slags fisk og skaldyr. Suppen er stærkt krydret og kan indeholde porrer,
løg, tomater, hvidløg, persille, timian, fennikel, laurbærblade og appelsinskal.
Suppen serveres i en dyb tallerken med et stykke ristet brød i bunden. Fiskene
og skaldyrene, som er kogt en tid med i suppen, serveres til. Bouillabaisse
spises med en slags mayonnaise, rouille, af olie, rasp,
hvidløg, chili og safran.