Aftensmad Hovedret Suppe. Arbejdstid: 50-60 min. Kogetid, hummer: ca 10 min. Kogetid, fisk: 6-8 min.
Svær at lave. Høj pris. Kan tilberedes i
mikroovn. (4 personer)
# Ingredienser
til Fiskeruller i hummersauce:
8-12 fileter af
fladfisk (fx søtunge, rødtunge eller rødspætte) (400-500 g)
1 levende hummer
(ca. 500 g)
1 spsk salt pr. l
kogevand
et par skærme
krondild eller 1 bdt grøn dild
2 spsk olie
Fyld:
150 g fiskekød af
laks, ørred, gedde eller torsk
25 g blødt smør
3 spsk klippet dild
½ tsk fint salt
Kogelage:
1 dl fiskebouillon
1 dl (halv)tør
hvidvin
Sauce:
3 stængler
blegselleri
3 forårsløg eller
det hvide af 1 porre
1 lille fennikel
(ca. 100 g)
25 g smør
1 dl piskefløde
salt og hvid peber
et par spsk klippet
dild
*
Sådan laves Fiskeruller
i hummersauce:
Hummer:
1. Sæt en stor gryde
over med vand, tilsat 1 spsk salt pr. l, og dilden.
2. Kom den levende
hummer i gryden, når vandet koger. Læg låg på.
Dæmp varmen og lad
hummeren småkoge i 8-10 min.
Tag gryden fra
varmen og sæt den i koldt vandbad (køkkenvasken) og sørg for, at den bliver
kold hurtigst muligt.
Man kan også flytte
hummeren over i en stor skål og dække den med det afsvalede kogevand.
Det er en
fordel at lade hummeren trække i sit kogevand, men det er vigtigt, at det
omgående svales, så »kogningen« ikke fortsætter. Så bliver hummerkødet sejt og
tørt.
3. Tag den afsvalede
hummer op og del den på langs med en tung, skarp kniv.
Læg snittet fra
hovedets underside og hele vejen ned mellem hummerens mange ben.
Fjern mavesæk og
tarm (den mørke streng, der går ned midt gennem halen) og pil kødet ud.
Knæk forsigtigt
kloskallerne og pil også kødet ud her.
En nøddeknækker
eller et let slag med en hammer kan gøre det.
4. Knus
hummerskallerne fint, lettest ved at komme dem i en madegnet plastpose og bruge
en (kød)hammer.
Varm olien op i en
gryde og svits skallerne heri.
Tilsæt 2 dl vand og
kog kraften af hummerskallerne ved svag varme under låg i 20 min.
Si suppen fint.
Kasser skallerne.
Fyld:
5. Hak fiskekødet i
foodprocessor eller gennem kødmaskine og rør det sammen med smør, dild og salt.
Skær klokødet i små
terninger og halerne i pæne stykker. Gem lidt klokød til saucen.
6. Fordel
fiskefarsen i et tyndt lag på den indvendige side af hver filet, læg lidt
hakket hummerkød og et pænt stykke hummer på hver og rul fileterne sammen fra
hale mod hoved.
7. Anbring
fiskerullerne tæt side om side og med sammenføjningen nedad i en pande med høje
sider (sauterpande) eller i en gryde med flad bund.
8. Kog fiskebouillon
og hvidvin sammen i en gryde og hæld det over fiskerullerne.
Kog dem ved svag
varme i 6 min.
Lad dem trække et
par min. yderligere, før de tages op med en hulske og lægges på en tallerken.
Si kogelagen over i
hummerskal-afkoget.
Sauce:
9. Hak
blegselleristængler, forårsløg (eller porre) og fennikel fint.
Svits det i smørret
i sauterpanden, tilsæt fiskesuppen og lad det koge ind til ca ¾ ved god varme
uden låg.
10. Kom piskefløden
i og lad atter saucen koge lidt ind, før den smages til med salt og peber.
Læg fiskeruller og
hummerkød forsigtigt i saucen og varm retten netop igennem.
Drys med dild og
server straks.
Løse ris, små
pillekartofler eller Butterdejssnitter kan serveres til.
Tips: Hummeren kan bestilles hos fiskehandleren og
købes kogt, men det er bedst at koge den selv.
Få fiskeskrog m.m.
med fra fiskehandleren, når fisken fileteres, og brug det til Fiskebouillon.
8-10 jomfruhummere
eller 100-125 g pillede rejer kan erstatte hummeren.
Retten kan laves
færdig og varmes i ovn:
Anret retten i et ovnfast fad i stedet for i sauterpanden, dæk med folie og varm den ved 175
°C.
Det varer ca et kvarter.
Se flere
opskrifter med Fisk
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper
dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO
ooo -----------