Hellefisken (Reinhardtius hippoglossoides) er en fladfisk,
der lever i den nordlige del af Atlanterhavet. Den kan blive op til 1 m lang og
veje 20 kg.
Kendetegn
Fisken hører til flynderfiskene, men afviger dog fra de
øvrige flyndere ved at være mindre tilknyttet bunden og ved ligeledes at svømme
med bugkanten og ikke med blindsiden nedad. Som resultat heraf er dens venstre
øje ikke vandret helt om på øjesiden og begge kropssider er farvede og
muskuløse.
Den er udbredt og findes således såvel i nordlige
Atlanterhav som Stillehavet. Den findes hyppigst på blød bund på dybder mellem
200 og 2000 meter, med en tydelig tendens til at de største fisk opholder sig
på dybest vand.
Hellefisken kan minde om helleflynderen, men den har næsten
samme farve på både over- og underside. Den er højrevendt, men venstre øje
sidder i ryglinien. Den har en stor mund og ret store tænder.
Det er en mindre velsmagende
fladfisk med et ret stort fedtindhold. Kødet er cremefarvet og meget blødt og
vandet.
Størrelse
Mindste fangstvægt er 1,5 kg. Den
normale maximale størrelse og vægt er 120 cm og 45 kg.
Levested
Hellefisken færdes ikke
udelukkende ved bunden som de fleste andre fladfisk. Den lever fra 200 til 2000
meters dybde i de arktiske have.
Føde
Hellefisken lever af fisk, fx små
torsk og af rejer.
Kønsmodning
Hellefisken gyder fra maj til
august på dybder fra 700 til 2000 meter. Den er da 9 til 10 år gammel. Når de
nyudklækkede fisk er ca. 20 cm lange, får de også farve på undersiden og er
klar til at trække mod dybere vande.
Fangstperiode
Hellefisk kan fiskes hele året, men er en sjælden fangst for
-danske fiskere.
På bordet
Hellefisk spises ofte som enten røget eller gravad. Til
særlige begivenheder, som julefrokoster, kan den bruges i stedet for den meget
almindelige laks.
Hellefisken er grønlændernes
favoritfisk og en af de få fisk, som de også kan fiske om vinteren ved at hugge
hul i isen. Sjovt nok interesserer selve fisken dem ikke specielt, men derimod
anses finnerne for en delikatesse i Grønland - altså -finnerne på fisken!
Næringsværdi pr 100 g
Energi: 804 kJ. Protein 12,4 g. Kulhydrat 0,0 g. Fedt 15,6 g