Janssons fristelse er en klassisk, svensk ansjosret i form
af en gratin, som består af kartofler, løg og ansjoser. Janssons fristelse kan
både spises som selvstændig ret og som tilbehør. I Sverige serveres den ofte
sammen med pølser. Se opskriften her
4-6 portioner.
Samlet tid: 1½ time. Arbejdstid 25 min. Ikke fryseegnet.
# Ingredienser
1 kg kartofler
2 mellemstore løg
12-16 rensede
ansjoser
50 g smør
friskkværnet peber
evt. salt
2-3 dl fløde
Tilbehør: Fintklippet
dild.
* Tilberedning
Skær de skrællede
kartofler i tynde skiver og læg dem i koldt vand 20 min.
Hæld dem til
afdrypning i en sigte.
Tør
kartoffelskiverne omhyggeligt i et rent viskestykke.
Hak løgene fint.
Skær hoved og hale
af ansjoserne og skær dem igennem på langs.
Fjern benet og skrab dem rene.
Smør et ovnfast fad
omhyggeligt.
Læg et lag
kartoffelskiver, hakket løg, ansjoser og smørklatter over.
Kværn lidt peber
over.
Fortsæt sådan indtil
fadet er næsten fuldt - slut med kartofler.
Drys lidt salt over
kartoflerne, men pas lidt på, da ansjoserne er salte.
Hæld fløden over retten.
Dæk fadet med låg
eller folie.
Sæt det på ovnristen
midt i ovnen ved 200 °C i ca. 45 min.
Fjern foliet de
sidste 15-20 min af stegetiden.
Hæld lidt mere fløde
eller væde fra ansjoserne ved, hvis retten ser tør ud.
Skru ovnen op på
275-300 °C de sidste 5-10 min, indtil overfladen er gylden og boblende.
Jansons fristelser
serveres rygende varm med masser af fin klippet, frisk dild.
TIPS:
Ansjoser kan købes
hele på glas eller i dåse, og denne type egner sig bedst til denne ret. Man kan
også få dåser med ansjosfileter, også kaldet sardeller. Disse kan bruges til retten,
men førstnævnte type er mest velegnet.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med
at lykkes i køkkenet.
Se alle opskrifter med kartofler HER