En nytårsmenu med nytårstorsk på menuen er en klassiker. Her
får du opskriften på den lækre nytårstorsk - server den evt nytårsaften som en
fin lille forret - 4 personer
# Ingredienser til nytårstorsken:
3 store rødbeder
4 tsk olie
2 spsk balsamico
2 spsk honning
150 g røget laks
500 g torskefilet
salt og peber
2½ dl græsk yoghurt 10%
1 spsk dijonsennep
saft af 1 citron
2 spsk wasabipuré
1 håndfuld bredbladet persille
aspargeskartofler og godt brød
*
Sådan laver du nytårstorsken:
Skræl rødbederne, og skær dem i 1 cm tykke skiver.
Læg rødbederne i et ildfast fad, dryp med 2 tsk olie, og bag
dem 30 min. ved 180 °C.
Tag rødbederne ud af ovnen, dryp dem med balsamico og
honning, og bag dem endnu 10 min.
Skær den røgede laks i strimler, og rist dem på en slip
let-pande, til de er sprøde.
Del torsken i 4 stykker, og læg dem i et ildfast fad.
Dryp med 2 tsk olie, og krydr med salt og peber.
Bag torsken 10 min. i ovnen ved 180 °C.
Pisk yoghurt, dijonsennep og citronsaft sammen til en
sennepsdressing.
Anret torsken med et drys ristet røget laks, wasabipuré,
sennepscreme og bagte rødbeder.
Drys med hakket persille, og servér med kogte
aspargeskartofler og godt brød.
Tips: I stedet for torsk kan du anvende sej, kuller, kulmule
eller brosme.
Torsken har overbid, en kraftig skægtråd og en lys sidelinie.
Ryg og sider er gråbrune eller grågrønne med en mængde brune, gule eller
rødlige pletter. Farven varierer efter omgivelserne. Bugen er hvidlig. Torsken
er ikke nogen stimefisk, men forekommer ofte i store tætheder, hvor der er godt
med føde eller i forbindelse med gydning.
Den største torsk, der nogensinde er blevet fanget, var 2
meter og vejede 96 kg. I dag er det yderst sjældent at finde en torsk over 130
cm.