Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 45 min. Stegetid: 6-8 min. Kogetid, skaldyr: 3-4 min. Svær at lave. Høj pris. 4 personer.
# Ingredienser
til Kalvefilet Oscar:
4 skiver-kalvefilet (à 150-200 g, ca 1½ cm tykke)
2 spsk hvedemel
salt og peber
50 g smør
Choronsauce:
300 g smør
3 æggeblommer
2 spsk vand
1 spsk bearnaise-essens
1 bdt hakket persille
1 spsk citronsaft
3-4 spsk stærkt indkogt hjemmelavet tomatpuré eller konc.
fra dåse
Tilbehør:
18 krebs eller jomfruhummere
400 g (grønne) asparges
1 tsk salt pr. l vand
*
Sådan laves Kalvefilet Oscar:
Choronsauce:
1. Smelt smørret i en gryde ved svag varme.
Tag gryden fra varmen og lad smørret stå, til urenheder og
salt er sunket til bunds.
Hæld det klarede smør fra og hold det flydende i vandbad.
2. Pisk æggeblommer og vand sammen med bearnaise-essensen.
Pisk det klarede smør langsomt i æggeblandingen og pisk
blandingen ensartet for hver ny portion smør.
Rør friskhakket persille og tomatpuré i saucen og smag til
med citronsaft.
3. Varm saucen op under piskning ved svag varme, helst over
vandbad.
Den skal være tyk og luftig.
Saucen må ikke nærme sig kogepunktet, så skiller den.
Hold den varm over vandbad.
Tilbehør:
4. Kom krebsene eller jomfruhummerne i kogende letsaltet
vand og kog dem 3-4 min.
Lad dem svale af i 5 min. i kogelagen.
Træk halerne fra hovederne.
Knæk haleskjoldet let og pil kødet ud af skallerne.
Se Jomfruhummer.
5. Knæk enden af de grønne asparges og kom dem i kogende,
letsaltet vand.
Kog aspargesene 3-4 min.
Hvide asparges skal skrælles først og koge et par min.
længere.
Tag dem op til afdrypning og hold dem varme i en hvid
tøjserviet.
Kalvefilet:
6. Bank kalvefileterne let med håndroden og vend dem i salt-
og peberblandet mel.
7. Lad smørret blive gyldent på en stegepande.
Læg fileterne på og dæmp varmen.
Steg dem få min. på hver side. Læg dem på et varmt fad.
8. Læg en spiseskefuld choronsauce på hver filet og garner
med de kogte krebse- eller jomfruhummerhaler og asparges.
Grønne bønner eller sukkerærter og råstegte kartofler kan
serveres til.
Tips: Saucen kan piskes sammen og varmes, lige inden
kødet er færdigstegt.
Se Bearnaisesauce eller Choronsauce
Frosne jomfruhummerhaler kan bruges.
Retten er opkaldt efter den svenske kong Oscar 2., fordi den
skal have været en af hans yndlingsretter.
INFO: Kalvekød Oscar er en kulinarisk skabelse, der siges at
være udnævnt til ære for Sveriges konge Oscar II og serveret for første gang i
18. september 1897, som var særlig pga af dets ingredienser. Retten består af
sauterede kalvekødkødstykker toppet med krabbekød (eller lejlighedsvis hummer)
og en emulgeret smørsauce såsom Hollandaise eller Béarnaise. Traditionelt er
kalvekød Oscar garneret med 2 hvide aspargespyd. I moderne tid er retten ofte
lavet med oksebøf.
Se alle de bedste opskrifter med Kalvekød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------