Scampi, også kaldet Dublin Bay Prawn eller Norway Hummer (Nephrops norvegicus), er en spiselig hummer af ordenen Decapoda (klasse Crustacea). De er udbredt i Middelhavet og det nordøstlige Atlanterhav, fra Nordafrika til Norge og Island, og er en gastronomisk delikatesse. Scampi er nu den eneste
overlevende art i slægten Nephrops, efter at flere andre arter blev flyttet til
den nært beslægtede slægt Metanephrops.
Scampi er det italienske flertal af scampo, Nephrops norvegicus.
Norske hummer er også kendt som Dublin Bay rejer, - udtrykket
rejer kan være forvirrende, da det er en folkesprog eller samlebetegnelse, der ikke
har nogen klart defineret videnskabelig betydning.
Tilberedningsmetoder
Ifølge Larousse Gastronomique er langoustine sarte og skal kun
pocheres i et par sekunder i bouillon. Når de er meget friske, har de en let sød
smag, der går tabt, når de er frosne. De kan spises almindeligt ledsaget af smeltet
smør.
I Storbritannien betegnes det afskallede halekød generelt som
"scampi-haler" eller "wholetail scampi", skønt billigere udgaver
kan indeholde andre dele sammen med andre fisk. Den serveres stegt i dej eller brødkrummer
og normalt med chips og tartarsauce. Det er bredt tilgængeligt i supermarkeder og
restauranter og betragtes som pub- eller snack mad, selvom faktorer, der reducerer
skotske fiskerifangster generelt (såsom dårligt vejr) kan påvirke dets tilgængelighed.
I USA er "rejer scampi" menunavnet på rejer i italiensk-amerikansk
køkken (det egentlige ord for "rejer" på italiensk er gambero eller gamberetto,
flertal gamberi eller gamberetti. "Scampi" i sig selv er en ret med Nephrops
norvegicus serveret i hvidløgssmør, tør hvidvin og parmesanost, enten med brød eller
over pasta eller ris eller nogle gange bare alene. Udtrykket "rejer scampi"
fortolkes som en præparatstil og med varianter såsom "kylling scampi",
"hummer scampi" og "kammusling scampi". I USA er rejer tilgængelige,
ikke scampi, så de tidlige indvandrere forberedte rejerne, de fandt i den scampi-stil,
de huskede.
Som et alternativ fisk og skaldyr
På grund af tilbagegangen i fiskebestande lancerede britiske
kokke, herunder Heston Blumenthal og Hugh Fearnley-Whittingstall, en "Fish
Fight" -kampagne i 2010 og forsøgte at øge bevidstheden om alternative fisk
og skaldyr. De kæmpede for scampi og andre mindre kendte fiskeretter som en mere
bæredygtig kilde til protein.
Scampi - se Jomfruhummer.
Se opskrift med scampi fritti
Se alle de bedste opskrifter med Jomfruhummer.
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------