Jalapeño chili er forholdsvis nye på vore breddegrader og er
medlem af chilifamilien. De er ofte lagret i dåser eller på glas. De friske frugter
er normalt gulrøde, lange og fyldige, afrundede i den ene ende og har en lidt mere
studs spids i den anden. De er forholdsvis stærke og passer fint til sammenkogte
retter, salsa og mexicansk-inspireret mad.
Jalapeño (Udtale: [hɑlɑˈpɛnjo]
eller [jalaˈpεnjo], spansk udtale:
[χalaˈpeɲo]) er en lille til mellemstørrelses
chilipeber, som er anerkendt for sin varme, brændende følelse, der bliver produceret
i munden, når den bliver spist.
Modsat af hvad mange tror, ligger Jalapeños i den milde ende
i forhold til andre slags chili og er derfor meget ofte den som anvendes til Tex
mex og fastfood retter hvor chilismag ønskes.
Smagsstyrken af chili
(og tilsvarende fødevarer) måles på den såkaldte scoville-skala. Her placeres
jalapeño midt i feltet, med en scoville-værdi på 6-8.000.
Den beslægtede chili habanero
topper omkring 350.000 scoville. De stærkeste chilier ligger (i øjeblikket
2014) på 3-4 millioner scoville-enheder.
Umodne grønne jalapeños
Se opskrifter med Jalapeño
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv også Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm
køleskab, Mad til 1 person,
Børnekokke eller Mad på 30 min.