Det er folkene i
Middelhavslandene, der har lært os at spise brød til varm mad og til vin. Og flûte
med den sprøde skorpe og den fine, hvide krumme.
3 stk. Hævetid: 4-5
timer. Bagetid: ca 30 min.
# Ingredienser
5 dl koldt vand
3 spsk olie
750 g (12½ dl)
hvedemel
100 g durum hvedemel
20 g gær
2 tsk salt
* Fremgangsmåde
1. Alle ingredienser
skal være kolde, inden du begynder.
2. Hæld det kolde
vand i en stor røreskål.
Kom melet i, en
håndfuld ad gangen, og rør og ælt det med fingrene.
Bliv ved, til dejen
er blød og slipper skål og fingre.
3. Tryk dejen ned i
skålen, bland olien med gær og drys gæren over dejen.
Ælt den godt ind i
dejen - meget grundigt! Kom saltet i og ælt igen.
4. Læg et
viskestykke over skålen og lad dejen hæve langsomt et køligt sted.
(Køleskabet er for
koldt). Kælderen måske, men der må ikke være træk.
Lad dejen stå 4-5
timer, til den har opnået dobbelt størrelse.
5. Drys lidt mel på
køkkenbordet.
Hæld dejen ud af skålen og ælt den lige akkurat igennem.
Skær den i tre lige
store portioner med en skarp kniv og form dem som tynde flûtes i bagepladens
længde.
Smør bagepladen og
læg brødene på.
Tænd for ovnen på så
høj temperatur som muligt uden at bruge grill (mindst 225 °C).
6. Snit brødene 3-4
gange på skrå - dybt - med et skarpt barberblad eller kniv.
Drys med lidt mel og
lad dem efterhæve ½ time ved stuetemperatur.
7. Sæt en lille skål
med kogende vand ind i den meget varme ovn, så der dannes damp.
Sæt så pladen ind på
midterste ribbe i ovnen og bag brødene i 8 min.
Skru ned for varmen
til 200 °C og bag brødene videre i ca 20 min.
De skal have ca ½
time, men de må endelig ikke blive for brune.
8. Hvis du ønsker en
rigtig sprød skorpe, pensler du med saltvand under bagningen.
Læg flûtene til
afkøling på bageristen.