I Sverige og Danmark
fejrer man Lucia den 13. december, og hele Sverige dufter af nybagte boller;
det er safran-boller, der bages i mange forskellige faconer alt efter den
lokale tradition.
Lucia var en ung
italiensk kristen kvinde, der levede i 300-tallet og delte mad ud til de
fattige. Hun led martyrdøden, da hun ikke ville frasige sig den kristne tro og
blev derefter kåret til helgen af den katolske kirke.
Arbejdstid: 45 min.
Hævetid: 2 timer Bagetid: 15 min. Fryse-egnet. 16-18 dobbelte boller
# Ingredienser til Luciaboller:
1 g hel safran
2 spsk kogende vand
¼ liter mælk
25 g gær
1 æg
275 g hvedemel
75 g smeltet smør
75 g sukker
1 tsk salt
evt. ½ tsk gurkemeje
ca. 275 g hvedemel (
ja, igen)
Pynt: rosiner og 1
æg til pensling
*
Sådan laver du Luciaboller:
Rør safran ud i
kogende vand.
Rør gæren ud i lun
mælk (maks. 37 °C) og tilsæt æg, 275 g hvedemel- og safran-vand.
Lad det hæve
tildækket 1 times tid.
Rør dejen igennem og
tilsæt afkølet smeltet smør, sukker, salt og evt. gurkemeje.
Tilsæt 275 g mel
(hold lidt tilbage) og ælt dejen godt igennem, til den er blød og smidig.
Lad den hæve
tildækket 20-30 min.
Vend dejen ud på et
meldrysset bord og ælt den igennem.
Del den i 2 stykker,
tril dem til pølser og del dem i 18 lige store stykker hver.
Tril dem til tynde
pølser (ca. 24 cm lange), sno dem som omvendte s'er og læg dem enkeltvis eller
2-3 stykker på kryds på bageplader med bagepapir.
Stik rosiner i
snoningerne og lad bollerne hæve tildækket 20-30 min.
Varm ovnen op til
225 °C varmluft (250 °C almindelig ovnvarme).
Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem 12-15 min. til
de er gyldne og gennembagte.
Lad dem afkøle på en rist, men nyd dem gerne, mens de endnu
er lidt lune med koldt smør.
Lucia-sangen som den synges under lucia-optog
Lucia har ikke noget med jul at gøre, hvad man også kan se i
antallet af sange, som der synges. Svenskerne har et væld af Lucia-sange og
viser, hvorimod danskerne kun kender en enkelt, der oprindelig handler om
lokaliteten Lucia syd for Napoli. Indledningen lyder "Sul mare luccica...".
I Danmark var det første Lucia-optog i Scala under
besættelsen. Sidenhen er det blevet en fast del af de fleste skolers julefest,
men nogen selvstændig betydning som i Sverige, hvor Lucia-firandet (som man
kalder Lucia-fejringen) er en ting og julen en anden, har Lucia ikke fået endnu
i Danmark.
Kilde: Hjemmets bedste MAD