I den kolde tid er
der tid til at kræse lidt ekstra for morgenmaden. Byd på hjemmebagte
morgenboller med nødder og frugt - det er nemt: Slå dejen op, form den til
boller og sæt dem i køleskabet natten over. Så skal de blot bages næste morgen.
Lav evt. dobbelt
portion og frys ned, så har du morgenbrød til flere dage.
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: 8-12 timer Bagetid: 30 min. Fryse-egnet. 12 stk.
# Ingredienser til Lune
morgenboller:
10 g gær
2 dl vand
2 dl yoghurt, kvark
eller skyr
1 økologisk appelsin
1 spsk farin eller
sirup
1 spsk olie
1 tsk salt
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødt
kardemomme
½ tsk stødt nelliker
150 g grahamsmel
75 g tørret frugt, fx
abrikoser, figner, rosiner el.lign.
75 g valnødde- og/eller
hasselnøddekerner
ca. 350 g hvedemel
1 æg til pensling
*
Sådan laver du Lune morgenboller:
Rør gæren ud i lunt
vand (maks. 37 °C) og tilsæt yoghurt, fintrevet appelsinskal og 1 dl
appelsinsaft.
Rør farin, olie og
krydderier i og tilsæt grahamsmel.
Skær frugten i små
stykker og hak nødderne groft.
Rør dem i dejen og
tilsæt hvedemel, til dejen kan æltes på bordet.
Ælt dejen godt
igennem og del den i 12 stykker.
Form dem til boller
og læg dem i en smurt bradepande (22x30 cm).
Dæk den med film og
sæt den i køleskabet natten over (8-12 timer).
Tag bradepanden ud
af køleskabet og lad den stå på køkkenbordet 30-60 min.
Varm ovnen op til
225 °C.
Pensl bollerne med
vand eller sammenpisket æg og sæt bradepanden i ovnen i ca. 30 min.
Vend bollerne ud på
en rist og bryd dem fra hinanden.
TIPS: Bollerne kan
også bages samme dag: Brug da 25 g gær og lad bollerne hæve til dobbelt størrelse
i bradepanden - det tager ca. 2 timer. Pensl og bag som i opskriften.
Kilde: Hjemmets bedste MAD