Prøv at twiste det
klassiske, koldthævede surdejsbrød med lidt krydret sødme nemlig øl, maitsirup
og kommen. Brødet smager skønt både til en klapsammen med pølse eller ost og
som tilbehør til en god simreret. Det er et ordentligt brød!
Arbejdstid: 35 min.
Hævetid: 2112 time Bagetid: 45 min. Fryse-egnet
# Ingredienser til Madbrød
bagt med øl:
1 stort brød
15 g gær
½ dl vand
1 porter eller anden
mørk øltype (33 cl)
2 spsk maltsirup
(eller mørk sirup, se tips)
125 g knækkede
rugkerner
125 g rugmel
½ tsk groft salt
350 g hvedemel
1 spsk kommen (evt)
1-2 tsk flagesalt
*
Sådan laver du Madbrød
bagt med øl:
Rør gæren ud i vand
og tilsæt øl og sirup.
Rør rugkerner,
rugmel og salt i og tilsæt det meste af hvedemelet.
Ælt dejen igennem i
5-8 min.
Tilsæt kun det
sidste mel om nødvendigt, for dejen skal være blød og elastisk.
Lad dejen hæve
tildækket til dobbelt størrelse i ca. 2 timer.
Vend dejen ud på et
meldrysset bord og ælt den igennem.
Form den til et
rundt brød, fugt det med lidt kold vand og drys det med kommenfrø og flagesalt.
Læg brødet på en bageplade med bagepapir, dæk det til og lad det efterhæve til
dobbelt størrelse i ca. 30 min.
Varm ovnen op til
250 °C eller 225 °C varmluft.
Rids evt. brødet med
en skarp kniv og sæt det midt i ovnen.
Skru ned til
henholdsvis 200 °C eller 180 °C varmluft og bag brødet ca. 45 min.
Tjek, om brødet er
gennembagt ved at banke under det (det skal lyde hult) eller brug et
stegetermometer, som skal vise 98 °C.
Sæt brødet på en
rist til afkøling.
TIPS: Maltsirup kan
købes i helsekostbutikker, i nogle supermarkeder og hos Specialkøbmanden.
Lav din egen maltsirup:
Rør 1 mørk øl (33 cl) og 200 g farin sammen i en gryde med høje sider og kog
det tykt og sirupsagtigt, til der er ca. 1½ dl tilbage det tager 30-45 min.
Hæld den færdige
sirup på et rent syltetøjsglas.
Kilde: Hjemmets bedste MAD