Bagværk Hjemmebag. Arbejdstid: 30 min. Skal hvile, surdej: 2 døgn. Hævetid i alt: ca 3 timer. Bagetid: 1¼ time. Middelsvær at lave. Lav pris. Fryse-egnet.
# Ingredienser
til Rugbrød, lyst
Surdej:
25 g gær
3 dl vand
1 tsk honning
200 g rugmel (ca 4 dl)
Dej:
surdejen
3 dl vand
1 dl kærnemælk
2 tsk salt
500 g rugmel (ca 10 dl)
250 g sigtemel (ca 5 dl)
Bageform: 2½ l
*
Sådan laves Rugbrød, lyst
Surdej:
1. Lun vandet knap håndvarmt (35 °C) og rør gæren ud heri i
en skål, der tillader surdejen at vokse.
Tilsæt honning og rugmel og rør surdejen godt sammen.
Lad den stå tildækket i 2 døgn.
Hvis man foretrækker et meget »surt« brød, kan surdejen stå
i 4-5 døgn.
Dej:
2. Lun de 3 dl vand knap håndvarmt (35 °C).
Kom surdejen i en stor skål og rør den lind med det lune
vand.
Tilsæt kærnemælk, salt og de to melsorter.
Rør dejen grundigt sammen og ælt den godt med hænderne.
Stil den til hævning tildækket på et lunt sted i ca 2 timer.
3. Rør dejen igennem. Smør formen og kom dejen i.
Stil den lunt og tildækket til efterhævning i ca 1 time.
4. Sæt ovnen på 200 °C.
5. Pensl brødet med vand og prik det dybt med en gaffel.
Bag det på nederste ovnrille i ca 5 kvarter.
Tag brødet ud af formen.
Lad det afkøle på en bagerist; dækket med et klæde, hvis
skorpen ønskes blød, utildækket, hvis den ønskes sprød.
Tips: Tag evt en klump af surdejen fra til næste
bagning.
Opbevaret i et glas med låg i køleskabet, holder surdej sig
aktiv i ca 3 uger.
Eller frys den ned, til langt senere brug.
Brød bagt med surdej kræver nogen tilrettelæggelse, men
giver et virkelig godt resultat.
Kan fryses. Holdbarhed: ca 6 måneder.
Se alle de bedste opskrifter med Rugbrød
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------